Hoppa till huvudinnehåll

Coronaläget är i olika faser i Östnyland – oroväckande i Borgå och Sibbo, lugnt i Lovisa

Dansinstruktör på scen klappar i händerna inför sina elever.
I Sibbo får dansskolor och motsvarande gruppverksamheter bara ha tio deltagare per gång. Arkivbild. Dansinstruktör på scen klappar i händerna inför sina elever. Bild: Jari Pelkonen / Yle dans,dansskola,undervisning

Coronaläget i östnyländska kommuner skiljer sig markant från
varandra. I Sibbo togs den tillfälliga paragrafen 58 g i bruk på måndagen, medan läget är lugnt i Lovisa med sammanlagt åtta bekräftade fall i februari.

Måndagen den 1 mars skärptes restriktionerna ytterligare i Sibbo kommun, då Regionförvaltningsverket tog i bruk den hittills strängaste paragrafen i lagen om smittsamma sjukdomar.

Det rör sig om paragraf 58 g, som ger myndigheter rätt att stänga kundlokaler och verksamheter, även privata. Lagändringen tillåter verksamheter om antalet deltagare är färre än tio per gång.

Restriktionerna är i bruk mellan den 1 och 14 mars och berör enbart Sibbo bland de östnyländska kommunerna.

Enligt servicedirektör och chefläkare Anders Mickos är Regionsförvaltningsverkets beslut klara, men att informationen från statligt håll är rätt oklar.

I februari hade Sibbo 47 nya bekräftade fall. Det kan jämföras med att man hade ungefär 30 fall per månad både i januari och i december.

"I en kommun av Sibbos storlek varierar siffrorna alltid lite från vecka till vecka, så av enskilda veckors smittfall kan man inte göra pålitliga tolkningar, men då man jämför hela månader är en sådan här ökning nog betydelsefull", svarar Mickos per e-post.

Hur skulle ni beskriva läget just nu i mars?

"Mars månad har just börjat, men vi har nog redan hunnit få de första konstaterade fallen på den här månadens sida. Också i ljuset av februari månads siffror är pandemin klart aktiv i Sibbo, med i medeltal något över tio nya fall per vecka. Antalet smittade steg tydligt från januari till februari, men någon riktigt alarmerande ökning har vi lyckligtvis inte ännu sett".

Vilken inverkan tror eller hoppas ni att paragraf 58 g ska ha i kommunen?

"Inverkan på enskilda företags och föreningars verksamhet kommer ju tyvärr att vara tydlig, även om det kanske inte rör så många lokaler i Sibbo. Den största nyttan jag för Sibbos del ser med den här begränsningen, är att den minskar risken för att delar av huvudstadsregionens verksamhet flyttar till Sibbo. Men förstås hoppas vi att begränsningen skall minska antalet smittor också lokalt".

På vilka områden i Sibbo behövs just denna striktare åtgärd som ju är riktad mot nöje och fritid även inom den privata sektorn?

"Verksamhet där många personer befinner sig i samma inomhuslokaler innebär alltid en viss smittorisk. Om lokalerna dessutom är trånga i förhållande till mängden människor, så är risken klart större. Så gällande den sortens lokaler kan en stängning ha en klart begränsande effekt på pandemin".

Mickos hoppas dessutom på en ännu tydligare positiv effekt av de planerade restaurangstängningarna, som dock kräver annan lagstiftning.

Den 8 mars förändras vardagen igen

I övriga Östnyland inväntar man den partiella nedstängningen som infaller mellan den 8 och 28 mars.

Medelålders kvinna poserar i en gränd med äldre trähus.
Ann-Sofie Silvennoinen är oroad över läget i Borgå just nu. Medelålders kvinna poserar i en gränd med äldre trähus. Bild: Pressbild / Studio Lindell Direktör,social- och hälsovårdstjänster,Borgå,hälsoväsendet,social- och hälsovårdsdirektörer,Ann-Sofie Silvennoinen

Situationen kunde se bättre ut i Borgå. Antalet fall av coronavirussmitta är högt på det här årets sida.

- Jag skulle nog beskriva läget som oroväckande när man tänker på hur det ser ut i hela Nyland. Fast Borgå har lite bättre läge så är vi i alla fall så nära och vi har personer som rör sig i Helsingfors och andra vägen, säger social- och hälsovårdsdirektör Ann-Sofie Silvennoinen.

Sammanlagt 60 bekräftade fall av coronavirussmitta konstaterades i Borgå i februari.

- De här båda månaderna har varit besvärliga jämfört med höstens månader. Vi behöver nu alla försöka stödja varandra för att orka följa alla direktiv och trygghetsavstånd för att lyckas få ner de här siffrorna.

Borde Borgå ha omfattats av beslutet om att ta i bruk paragraf 58 g som nu gäller i Sibbo?

- Det är svårt att ta ställning till. Vi har haft ett lägre incidenstal, det har varit under 50 för Borgås del förra måndagen (22.2). Nu har vi inte fått den exakta siffran, men det är säkert där på gränsen.

De här båda månaderna har varit besvärliga jämfört med höstens månader― Ann-Sofie Silvennoinen

Silvennoinen säger att det är svårt att förutspå hur det kommer att se ut i Borgå inom den närmaste framtiden.

- Nu kom ju förstaklassarna till skolan den här veckan för att få mera information om hur de ska klara sig när de blir på distans igen från och med nästa vecka. Det har nog varit tungt för eleverna, det är helt klart.

Läget är lugnt i Lovisa

I Lovisa hade man sammanlagt åtta bekräftade nya fall av coronavirussmitta i februari.

- Läget är fortfarande lugnt, men i närområdet har man upptäckt flera virusvarianter så situationen i Lovisa kan förändras mycket snabbt.

Det säger Carita Schröder, direktör för grundtrygghetscentralen, som uppmanar kommuninvånarna att ha både tålamod och följa givna rekommendationer och restriktioner.

Schröder anser att regeringens striktare linje behövs också i Lovisa fastän staden upplever en lugnare period.

- Vi lever nu i den fasen som visar hurdan sommar vi får. Jag oroar mig också över hur social- och hälsovården klarar sig om pandemin förvärras ytterligare. Jag önskar att de här veckorna i mars ska påverka detta positivt.

Vyn ut från husbilsdörrarna mot en insjö.
Den här våren visar hur tryggt det blir att resa och semestra i Östnyland. Arkivbild. Vyn ut från husbilsdörrarna mot en insjö. Bild: Maria & Jorma Kivilompolo husbilar,van henry

Schröder påpekar att vaccinationerna framskrider i en så pass långsam takt att det inte är hållbart att förlita sig enbart på försvar från vaccinet.

- Eftersom tillgängligheten på vaccin i Finland är liten kan vaccinationerna dra ut på tiden och sommaren kommer snabbare emot än man kunde tro.

Den största delen av de begränsningarna som tas i bruk den 8 mars är redan aktiva i Lovisa.

Men den dagen utökas åtgärder så att högstadier och gymnasier går över till distansundervisning och fritidsaktiviteter begränsas för samma åldersgrupp i tre veckor.

Staden planerar också stänga lokaler under samma period, bland annat ungdomslokaler, bibliotek, kundtjänster och museer.

02.03.21 kl 14.10 Artikeln har uppdaterats med chefläkare Anders Mickos svar om coronaläget i Sibbo.

Läs också