Hoppa till huvudinnehåll

Kirsi Pihas avhopp: Vilken roll spelade Pihas reaktion på partikollegans kommunistvideo? "En kandidat som är van vid krigen på Twitter hade reagerat annorlunda"

Kokoomuksen Kirsi Piha valokuvattiin Kirjailijanpuistossa Töölössä helmikuun 2021 alussa.
Kirsi Piha valdes i mitten av februari till Samlingspartiets borgmästarkandidat i Helsingfors. I lördags, den 27 februari, meddelade hon överraskande att hon hoppar av och inte ställer upp i kommunalvalet i april. Kokoomuksen Kirsi Piha valokuvattiin Kirjailijanpuistossa Töölössä helmikuun 2021 alussa. Bild: Silja Viitala / Yle februari,2021,Helsingfors,borgmästare i Helsingfors,borgmästarval,Kommunalvalet 2021,Kirsi Piha,Samlingspartiet,Tölö, Helsingfors stad

I centrum för debatten kring Kirsi Pihas avhopp finns en omtalad video av hennes partikamrat Atte Kaleva. Pihas svar på ett Twitter-inlägg om att inte ge Kaleva synlighet är "Just det. Tack!". Ulla-Marja Urho och Wille Rydman tycker att Piha inte borde ha reagerat på videon medan Ted Apter och Pia Pakarinen anser att videon gick över gränsen.

Kirsi Piha meddelade i lördags att hon inte längre vill vara Samlingspartiets borgmästarkandidat i Helsingfors och hon ställer heller inte upp i kommunalvalet i april.

Hon skriver i ett inlägg på sin webbsida att "För närvarande finns det en reell risk att jag inte har de förutsättningar som krävs för att lyckas som samlingspartistisk borgmästare".

Piha har stött på motstånd inom sitt eget parti. Särskilt en händelse lyfts upp.

Pihas partikollega Atte Kaleva, som sitter i Helsingforsfullmäktige, publicerade en valvideo på 18 sekunder där han säger (på finska) "Jag har en dröm. Ett Helsingfors utan kommunister. Det ska bli verklighet på valdagen".

Kaleva lumisella Narikkatorilla.
Atte Kaleva. Kaleva lumisella Narikkatorilla. Bild: Jussi Koivunoro / Yle Atte Kaleva

Orpo fick fråga om han uppmanar att rösta på Kaleva

Senare gjordes en skämtversion av Kalevas video som en annan person delade på Twitter med tillägget "Förfasandet över Kalevas kommunism-tweet är precis vad han söker och det ger bara hans supportrar energi till kampanjen. Om du inte vill hjälpa honom i valet, ge inte mer uppmärksamhet till honom".

Kirsi Pihas svarade på det här med "Just det. Tack" (översatt från finska). Det har tolkats som att hon inte vill ge uppmärksamhet till sin egen partikamrat i Helsingfors.

Pihas kommentar om videon lyftes upp i Yle-programmet Marja Sannikka i fredags, innan Pihas avhopp. Sannikka frågade partiordförande Petteri Orpo om han uppmanar väljare att rösta på Atte Kaleva.

Orpo svarade att han inte uppmanar någon att rösta på en enskild kandidat, utan att han representerar partiets syn, vars ledstjärna är en moderat politik samt bildning och laglighet.

"Det behövs regler för vad som är okej"

Ted Apter, som också sitter i partiets fullmäktigegrupp i Helsingfors, anser att Orpos budskap inte kom fram tillräckligt tydligt i den intervjun.

– Hade Orpo varit klarare hade det haft en signaleffekt för alla i partiet.

Han efterlyser nu spelregler för Samlingspartiet.

– Det handlar om att vi ska värna om mänskliga rättigheter och vi ska stå för de värderingar som finns i partiprogrammet. Det behövs regler för vad som är okej så vi inte behöver ha en liknande diskussion på nytt, säger Apter.

"Det finns grundläggande värderingar och ledarskapet måste visa var gränsen går"

Apter anser att Kalevas kommunistvideo gick över gränsen.

– Problemet är inte att Samlingspartiet är emot kommunism, utan att det definieras att man är emot individer och att kommunister inte har en plats i Helsingfors efter valdagen. Där går gränsen, det ska inte formuleras på ett sådant sätt. Det finns grundläggande värderingar och ledarskapet måste visa var gränsen går, säger Apter.

Yle Huvudstadsregionen har inte fått tag på Atte Kaleva. I en kommentar på Facebook om videon konstaterar han att Samlingspartiet alltid har motsatt sig kommunism, liksom andra totalitära extremideologier.

Ulla-Marja Urho
Ulla-Marja Urho. Ulla-Marja Urho Bild: HNS urho

"Att hänga upp sig på enskilda ord hör inte hemma i politik på den här nivån"

Ulla-Marja Urho, som också sitter i partiets fullmäktigegrupp, kritiserar Piha för att hon gav sig på Atte Kaleva.

– Att hänga upp sig på enskilda ord hör inte hemma i politik på den här nivån. Piha kom från en reklambyrå, där eldfängda utlåtanden hör hemma, men inte ska man hänga upp sig på sådant där i en annans valvideo. Jag har inte sett videon, säger Urho.

Piha kom från en reklambyrå, där eldfängda utlåtanden hör hemma, men inte ska man hänga upp sig på sådant där i en annans valvideo

Hon tror inte att Piha drog sig tillbaka som borgmästarkandidat för att Samlingspartiet är splittrat i värdefrågor.

– När man går till val måste man tänka på flera saker: vad man vill driva, ekonomiskt stöd och ett valteam. Jag vet inte vilken av dessa faktorer som saknades när Piha anmälde att hon ställer upp som partiets borgmästarkandidat.

henkilökuva
Wille Rydman. henkilökuva Bild: Mikko Koski / Yle Wille Rydman

"Visar på att Piha varit borta från politiken rätt länge"

Wille Rydman, som själv kandiderade för att bli Samlingspartiets borgmästarkandidat mot Piha, vill tona ner splittringen inom partiet.

Han är kritisk mot att Piha kommenterade Kalevas kommunistvideo.

– Det var sorgligt. Kanske det visar på att Piha varit borta från politiken rätt länge. En kandidat som är van vid "krigen" på Twitter skulle kanske ha reagerat annorlunda.

Pakarinen seisoo lumisella Kauppatorilla.
Pia Pakarinen. Pakarinen seisoo lumisella Kauppatorilla. Bild: Jussi Koivunoro / Yle Pia Pakarinen (politiker)

"Jag platsar säkert på den liberala sidan"

Pia Pakarinen, biträdande borgmästare i Helsingfors, anser inte att det råder stor splittring inom partiet eller inom fullmäktigegruppen i Helsingfors.

– Jag platsar säkert på den liberala sidan. Men jag har inte några problem med någon i gruppen, säger hon.

Hon tyckte att Kalevas video var olämplig - men säger att partikamraterna borde ha fokuserat på partiets bästa, i stället för att gräla.

– Vi borde fokusera på våra egna kampanjer, och hur partiet klarar sig i Helsingfors.

Det har spekulerats i om mer värdekonservativa partikamrater från landsorten satt press på Piha. Du är själv en liberal Samlingspartist som dessutom är biträdande borgmästare. Har du upplevt liknande press?

– Nej, inte det minsta, säger Pakarinen.

Borgmästarkandidat väljs nästa vecka

Yle Huvudstadsregionen har försökt nå Kirsi Piha för en kommentar, utan resultat. I sitt blogginlägg skriver hon att hon inte tänker kommentera beslutet att hoppa av kommunalvalet.

Vem som blir Samlingspartiets borgmästarkandidat klarnar på ett möte nästa vecka.

Juhana Vartiainen säger till Yle Huvudstadsregionen att han ger besked om sin kandidatur på tisdag. Både Rydman och Pakarinen uppger att de stöder honom om han vill bli partiets borgmästarkandidat.

Läs också