Hoppa till huvudinnehåll

Krista Pärmäkoski har toppat formen – landslagstränaren Lindholm räknar med stjärnan i tisdagens toppstrid: "Hon skulle inte vara här om hon inte kunde kämpa om medalj"

Krista Pärmäkoski talaer med Jasmi Joensuu.
Krista Pärmäkoski talaer med Jasmi Joensuu. Bild: Lehtikuva Krista Pärmäkoski,VM i nordisk skidsport 2021

Landslagstränaren Glenn Lindholm räknar med Krista Pärmäkoski i morgondagens fristilslopp i Oberstdorf. Med i laget är också veteranen Riitta-Liisa Roponen – som vill åka bättre än vad hon gjorde för fjorton år sedan på VM-banan.

Finlands öppningsvecka i Oberstdorf innehöll dubbla silverfester. Ilkka Herolas medalj i nordisk kombination och herrmedaljen i lagsprint har gett stämningen en ordentlig skjuts, bekräftar skidlandslagets tränare Glenn Lindholm.

– Det har varit en härlig stämning i laget så här långt, redan före medaljerna kom. Efter att Herola tog första medaljen blev stämningen ännu bättre och då grabbarna i går tog medalj steg ju stämningen till skyarna, rapporterar Lindholm för Yle Sporten från Tyskland.

Att Finland skulle ha ett förhållandevis bra medaljsaldo redan efter öppningsveckan är ändå ingen överraskning för Lindholm.

– Personligen tycker jag att det gått ganska enligt förväntningarna. Ilkka Herola skulle ta en medalj i nordisk kombination, och allt fungerade för honom i fredags – både skidor och kropp – så det var en ganska väntad medalj.

– Det att Ristomatti Hakola och Joni Mäki tog en medalj i lagsprinten var en större överraskning, åtminstone för mig. Som lag har vi annars presterat på väntad nivå – varken bättre eller sämre.

Mäki och Hakola.
Joni Mäki och Ristomatti Hakola fick fira i går. Mäki och Hakola. Bild: Lehtikuva längdskidåkning,Joni Mäki,Ristomatti Hakola

Hurdana poäng ger du åt vallateamet?

– Jag brukar inte dela ut tiopoängare, men långt under det ligger de inte. De har jobbat bra, och hårt – nästan dygnet runt. Vi ligger bra till i jämförelse med andra nationer vad beträffar utrustningen. Där har Martin Norrgårds manskap lyckats utmärkt helt enkelt, hyllar tränaren.

Pärmäkoski har toppat formen

Efter en mellandag fortsätter mästerskapet med damernas 10 kilometer fritt med intervallstart på tisdagen. Damlandslagstränaren Lindholm tror att Krista Pärmäkoski kan blanda sig med i medaljstriden.

– Hon är vårt trumfkort på damsidan. Krista skulle inte vara här om hon inte kunde kämpa om medalj, det är helt klart. Hon har tio stycken sedan tidigare, så hon siktar såklart lika högt upp på resultatlistan nu.

– Det är förstås svårt att ta en medalj. Therese Johaug förväntas åka hem det hela, och svenskorna är i bra skick. Amerikanskorna har varit lite svajiga så här långt, men om de hittar formen så kommer de också att vara med i toppen.

Vilken är Pärmäkoskis form då? Damstjärnan väljer att vara kryptisk efter en 13:e plats i skiathlon och 7:e plats i lagsprint.

– Det är förstås svårt att säga något om formen, i går var den bra bra och jag tror nog att morgondagen kan bli bra. Ibland har man dåliga dagar, och vi får hoppas att det för min del var i lördagens skiathlon, funderar Pärmäkoski för Yle.

Glenn Lindholm:

– Jag förväntar mig en bra insats av Krista, hon åkte bra i gårdagens sprintstafett också. Hon är åtminstone i sin bästa form för den här vintern, precis som det var meningen.

”Nästan samma bana som 2005”

30-åriga Pärmäkoski är faktiskt yngst i morgondagens finländska trupp. Hon har sällskap av Laura Mononen, Anne Kyllönen och Riitta-Liisa Roponen i 10-kilometersloppet.

42-åriga Roponen har redan hunnit delta på åtta VM och fem OS. Hon var också med i Oberstdorfs senaste skid-VM, år 2005.

– De senaste åren har jag kunnat tänka att mitt eget bästa räcker för mig, och det måste vara tillräckligt för alla andra – det går inte att kräva mer av mig än så, säger mästerskapsveteranen Roponen.

– Det är en tuff bana och de som är i bäst form kommer att klara sig. I princip är det samma bana som 2005, endast en del små justeringar.

Riitta-Liisa Roponen tittar in i kameran.
Riitta-Liisa Roponen. Riitta-Liisa Roponen tittar in i kameran. Bild: Lehtikuva Riitta-Liisa Roponen,VM i nordisk skidsport 2021

Roponen är ett intressant inslag i det blåvita laget, tycker Lindholm.

– År 2005 kom hon på tolfte plats, och det är någonting som hon vill förbättra i morgon. Jag tycker att det är helt möjligt.

Tv-sändningen i TV2 börjar klockan 14.10 i morgon. Christian Vuojärvi och Matias Strandvall sitter i det svenskspråkiga kommentatorsbåset.

Pärmäkoski och Roponen intervjuades av Yle Urheilus Kimmo Porttila.

Läs också