Hoppa till huvudinnehåll

Tove Virta är årets raseborgare – Karin Widnäs får årets kulturpris

Tove Virta.
Tove Virta är årets raseborgare 2020. Hon har bland annat skrivit en bok om Ekåsens sjukhus, här syns hon på trappan till huvudbyggnaden. Tove Virta. Bild: Christoffer Westerlund / Yle Ekenäs,Raseborg,Västnyland,tove virta

Raseborgs stad har nu delat ut pris till flera raseborgare. Årets raseborgare valdes genom en allmän omröstning på nätet. Nästan 1 300 röster kom in och Tove Virta valdes till årets raseborgare.

Karin Widnäs tilldelas årets kulturpris av stadsutvecklingssektionen i Raseborg. Fritidsnämnden valde att ge årets idrottspris till golfaren Rasmus Karlsson och ungdomsfullmäktige gav årets ungdomspris till skidcentret Påminne i Pojo.

Tove Virta fick 45 procent av rösterna i omröstningen på nätet och är därmed årets raseborgare.

Tove Virta, producent på Yle, arbetar med att föra fram kulturhistoriskt värdefulla frågor i Raseborg, skriver Raseborgs stad i ett pressmeddelande.

Tove Virta har i olika repriser fungerat som redaktör och skribent för Västnyländska kultursamfundets årsbok. Hon har skrivit boken Hon drog sina streck – en bok om konstnären Helene Schjerfbeck och boken Röster från Ekåsen.

Nu skriver Virta manus till pjäsen Älskade VR, som får premiär under 2021.

Årets kulturpris till Karin Widnäs

Karin Widnäs bor sedan år 1995 i Fiskars och är en erkänd och meriterad konstnär.

Stadsutvecklingssektionen anser att Widnäs ihärdigt och utan att spara på sig själv har bevarat ett kompetensområde inom konsten som håller på att försvinna i Finland genom att inrätta ett privat keramikmuseum.

Kvinna med mörkt lockigt hår och glasögon sitter vid bord med keramik och ler.
Karin Widnäs är en keramiker bosatt i Fiskars, där hon byggt ett museum. Kvinna med mörkt lockigt hår och glasögon sitter vid bord med keramik och ler. Bild: Rauno Träskelin keramik,keramiker,Fiskars, Raseborg,Helsinki design week,karin widnäs museum kwum

Hon är känd som keramiker såväl i Finland som utomlands. Hennes produktion omfattar allt från dukning och små föremål till stora offentliga konstverk.

Karin Widnäs har låtit bygga en ateljé och senare det privata keramikmuseet Kwum i Fiskars. Kwum lyfter fram de utställda konstverken så att de kommer till sin rätt.

Besökarna får bekanta sig med Widnäs egen konstsamling, växlande utställningar, keramikens historia samt bränningsteknik.

"Tack vare den pedagogiska utställningen på Kwum och aktivt undervisande ser Karin Widnäs till att den högklassiga kompetensen inom keramikkonsten inte försvinner i Finland", anser sektionen.

Årets idrottspris till Rasmus Karlsson

Årets idrottspris går till golfaren Rasmus Karlsson som 2020 blev finländsk herrmästare i slagspel i golf.

Rasmus Karlsson, 25 år, är uppvuxen i Fiskars och har redan i många år tävlat både nationellt och internationellt. Han började spela golf i unga år vid Bruksgolf i Pojo och inleder nu sin proffskarriär.

Golfaren Rasmus Karlsson blickar framåt.
Fritidsnämnden i Raseborg valde att ge årets idrottspris till golfaren Rasmus Karlsson. Golfaren Rasmus Karlsson blickar framåt. Bild: Mikko Sintonen Karis,Raseborg,Västnyland,golf,golfspelare,Fiskars, Raseborg,rasmus karlsson

Rasmus Karlsson har ett diplom från sina studier i affärsverksamhet vid ett universitet i Alabama i USA, där han studerade och spelade golf i fyra år.

I Finland spelar Rasmus Karlsson för sin hemmaförening Bruksgolf, där han också kommer att fungera som juniortränare.

Årets ungdomspris – Påminne

Årets ungdomspris går till skidcentret Påminne i Pojo för positiv inställning till ungdomar.

Många unga tillbringar mycket tid i Påminne, speciellt vintertid, och det är som ett vardagsrum för ungdomar.

Laskettelija ilmassa hyppyrin jälkeen aurinkoisessa rinteessä.
Skidcentret Påminne får pris för att ungdomar inkluderas i verksamheten. Laskettelija ilmassa hyppyrin jälkeen aurinkoisessa rinteessä. Bild: Petteri Bülow / Yle vinterlov,utförsåkning,skidbackar,Påminne,slalom,vintersport,vintersportort,vinter,snowboard,Skidlift,skidlift,skidliftar,freestyle (skidsport)

Raseborgs ungdomsfullmäktige valde att ge Påminne årets ungdomspris då unga känner sig välkomna och uppskattade i Påminne.

Flera ungdomar är också med och jobbar i Påminne, de är delaktiga i verksamheten som helt sköts på talko. Påminne erbjuder aktiviteter vintertid och sommartid för både unga och äldre.

Läs också