Hoppa till huvudinnehåll

Tränaren avslutade samarbetet med Lotta Harala – på grund av förtroendebrist: "Fick inte veta om dopningsavstängningen"

Lotta Harala är i fin löpform.
Lotta Harala. Lotta Harala är i fin löpform. Bild: All Over Press Lotta Harala,100 meter häck

Tränaren Matti Liimatainen har avslutat samarbetet med häcklöparen Lotta Harala. Det bekräftar båda parterna för Yle Urheilu. ”Orsaken var att jag inte fick veta om hennes avstängning”, säger Liimatainen.

Det var i samband med GP-tävlingen i Esbo i augusti som Lotta Harala gav ett dopningsprov som visade spår av 5-methylhexan-2amin (1,4dimentylpentylamin). Häcklöparen ska ha fått i sig det förbjudna ämnet från ett kosttillskott, och hon avtjänade straffet mellan den 13 oktober och den 12 januari.

Under avstängningen fortsatte hon att träna under coachen Matti Liimatainens vakande öga. Men tränaren fick veta om dopningsincidenten först då den blev offentlig, den 29 januari.

Det ledde till att Liimatainens tid som Haralas tränare nådde sitt slut.

– Samarbetet tog slut för ett par veckor sedan. Det hade inte med själva dopningsbrottet att göra, utan det handlade om hur det sköttes. Det handlade alltså om förtroendebrist. Orsaken var att jag inte fick veta om avstängningen, berättar Liimatainen för Yle Urheilu.

– Hon hade före beslutet försatt sig i en frivillig avstängning och berättade inte det för mig. Där skiljer sig våra uppfattningar rätt så rejält om vad man borde ha gjort.

Maria Huntington, Miia Sillman och Matti Liimatainen på träningar i Tammerfors.
Matti Liimatainen tränar bland annat sjukamparna Maria Huntington och Miia Sillman. Maria Huntington, Miia Sillman och Matti Liimatainen på träningar i Tammerfors. Bild: Mikael Oivo / Yle Miia Sillman,friidrott,sjukamp,sjukampare,Maria Huntington,matti liimatainen

Kunde ha fortsatt om han informerats tidigare

Liimatainen ville inte skrida till verket genast då uppståndelsen kring Harala uppstod. Diskussioner om framtiden pågick i flera dagar, men tränaren tyckte inte att det fanns förutsättningar för fortsättning.

– Ovetandes om avstängningen drog jag träningar, och om jag skulle ha vetat så hade jag agerat annorlunda. Vårt samarbete skulle troligen ha fortsatt om jag vetat om avstängningen. Under avstängningen skulle jag säkert ha rett ut vilken min ställning är och om jag ens får bevaka träningarna.

Harala svarade till Yle Urheilu i textform.

– Tillsammans med mitt expertteam beslutade vi att inte komma ut med avstängningen, det grundade sig helt i juridiska skäl. Mattis beslut grundar sig alltså inte i själva avstängningen, utan i att det inte informerades om det tidigare.

– Jag tog noggrant tillsammans med jurister reda på av SUEK hur man agerar under en avstängning och vem man får träna med, skrev Harala bland annat.

Texten är en bearbetad version av Yle Urheilus artikel Valmentaja pani yhteistyön Lotta Haralan kanssa poikki – perustelee päätöstä luottamuspulalla: "Minulle ei kerrottu toimintakiellosta", skriven av Emma Hyyppä.

Läs också