Hoppa till huvudinnehåll

USA: Trump sade att han inte tänker starta nytt parti och upprepade lögner om presidentvalet på konservativ konferens i Florida: “Den underbara resa vi har gjort tillsammans är långt ifrån över”

Ex-presidenten Donald Trump talar på CPAC-mötet i Florida.
Trump talade på söndag kväll inför anhängare på CPAC-mötet i Orlando, Florida. Ex-presidenten Donald Trump talar på CPAC-mötet i Florida. Bild: AFP / Lehtikuva Donald Trump

Ex-presidenten Donald Trump talade på söndag kväll inför sina anhängare på den konservativa konferensen CPAC (Conservative Political Action Conference) i staden Orlando i Florida.

Talet väckte ett stort intresse på förhand, eftersom det handlade om Trumps första offentliga tal efter maktskiftet. På förhand sågs talet också som en chans för Trump att befästa sin position som republikanernas ledargestalt.

– Hade ni redan hunnit sakna mig? inledde Trump sitt tal och deklarerade att “den underbara resa vi inlett tillsammans … är långt ifrån över”.

Talet innehöll många av de slagord och argument som kännetecknat Trumps retorik hittills. Han serverade välbekanta angrepp på sina politiska motståndare och bjöd också på teser om hur republikanernas politiska agenda bör se ut framöver.

President Joe Biden fick som väntat sin beskärda andel av påhoppen. Enligt Trump har Biden haft den “mest katastrofala första månaden av alla presidenter i modern historia.”

Trump gick åt särskilt Bidens migrationspolitik och sade att den bygger på att “eliminera vår sydliga gräns”, alltså gränsen till Mexiko.

Trump uppmanade republikanerna att se till att Bidens förslag till ny migrationslagstiftning “aldrig träder i kraft”.

Joe Biden har förespråkat stora förändringar till Trumps invandringspolitik, talat för en mer human behandling av asylsökande och föreslagit en lagändring som kunde hjälpa USA:s uppskattningsvis elva miljoner papperslösa invandrare att på sikt få ett amerikanskt medborgarskap.

Trump: jag tänker inte grunda ett nytt parti

Trump dementerade i sitt tal också spekulationer om att han skulle vara på väg att grunda ett eget parti och efterlyste enighet inom det republikanska partiet.

– Jag kommer att fortsätta att kämpa vid er sida. Vi kommer inte att grunda nya partier.

– Vi har det republikanska partiet. Det kommer att förbli starkt och enat som aldrig förr, sade Trump som tidigare vädrat tanken om att starta en ny politisk rörelse.

Trots ett löfte om enighet, gick Trump mot slutet av sitt tal hårt åt de republikaner som vänt sig emot honom under riksrättsförfarandet i januari. Trump nämnde många av de kongressledamöter och senatorer som röstat för att åtala eller fälla honom vid namn.

Trumpanhängare står utanför ett hotell.
Tusentals Trumpanhängare samlades i Florida under helgen. Trumpanhängare står utanför ett hotell. Bild: EPA-EFE/All Over Press Donald Trump,Conservative Political Action Conference

Han stakade också ut riktlinjer för partiets politik framöver. Politiken bör enligt honom bygga på “Trumpismen”.

Trumpismen innebär bland annat goda och inte dåliga handelsavtal, en kamp mot “politisk korrekthet”, ett starkt försvar, avskaffandet av “jobbdödande” restriktioner och ett starkt skydd för rätten att bära vapen, räknade Trump upp.

Trump upprepade lögn om att presidentvalet skulle ha stulits: “Om valet inte hade varit riggat hade resultatet sett annorlunda ut”

Inför talet hade Trumps närmaste rådgivare uppmanat Trump att inte upprepa sina påståenden om att presidentvalet i november skulle ha varit riggat, eftersom det kunde utsätta honom för oönskade juridiska konsekvenser, rapporterar New York Times.

Ifall Trump fick råden så valde han att inte följa dem.

Han kallade valet “riggat” och påstod att han förlorade presidentvalet endast på grund av valfusk.

Påståendet har gång på gång avfärdats av domstolar, republikanska valbossar och Trumps egen administration.

Trump hade också möjligheten att fortsätta driva sina rättsprocesser där han utmanade valresultatet efter att de avslogs, men valde att inte göra det.

Men enligt Trump så “förlorade Joe Biden Vita huset”.

– Jag kanske till och med ställer upp och besegrar dem en tredje gång, sade Trump inför en jublande publik och kastade fram tanken om en kandidatur i nästa presidentval år 2024.

Under sitt nästan en och en halv timme långa tal nämnde Trump inte stormningen av Kapitolium den sjätte januari en enda gång. Trump anklagades av demokrater och vissa republikaner för att ha uppviglat till upploppet, vilket ledde till ett riksrättsförfarande mot ex-presidenten.

Trump förblir en stark kraft inom partiet – sju av tio tillfrågade på CPAC-mötet vill att han ställer upp år 2024

Förhållandet till Trump har blottat en splittring inom republikanerna. I riksrättsförfarandet mot Trump i januari röstade sju senatorer för att fälla Trump medan tio republikanska kongressledamöter i representanthuset röstade för att åtala Trump.

Men i söndagens tal porträtterade Trump sig själv som det republikanska partiets fanbärare också framöver och lovade att “jobba aktivt för starka republikanska kandidater” i kommande val – och att motarbeta kandidater som vill distansera sig till honom.

Det euforiska mottagandet i Florida visar att Trump fortsättningsvis har ett brett och starkt stöd inom stora delar av partiet.

Samtidigt bör det påpekas att konferensen huvudsakligen är en mötesplats för den konservativa falangen av republikanerna.

I en ovetenskaplig gallupundersökning bland CPAC-mötets cirka tusen deltagare, svarade 95 procent att de vill att partiet fortsätter med Trumps politiska agenda.

Nästan sju av tio av de tillfrågade hoppades att Trump ställer upp i presidentvalet 2024 och 55 procent svarade att de skulle rösta på honom i ett hypotetiskt primärval.

Trumpanhängare jublar efter att Donald Trump hållit ett tal på CPAC-mötet i Florida den 28 februari 2021.
Mötesdeltagare på CPAC-konferensen i Florida jublar efter att ha hört ex-presidenten Donald Trumps tal. Trumpanhängare jublar efter att Donald Trump hållit ett tal på CPAC-mötet i Florida den 28 februari 2021. Bild: AFP / Lehtikuva Conservative Political Action Conference,CPAC,Republikanerna

Läs också