Hoppa till huvudinnehåll

Coronaläget vid Åbovarvet håller på att stabiliseras – fallen ökar nu bland dem som är i karantän

Costa Toscana sjösattes vid Åbovarvet 15.1.2021.
Arkivbild. Coronaläget vid Åbovarvet Meyer Turku har stabiliserats. Costa Toscana sjösattes vid Åbovarvet 15.1.2021. Bild: Meyer Turku Meyer Turku,skeppsvarv

Coronaläget på Åbovarvet Meyer Turku har stabiliserats. Enligt Jutta Peltoniemi, som är ledande läkare för smittsamma sjukdomar vid Åbo stad, har varvets coronaåtgärder haft en effekt på smittfallen.

Epidemin har bekämpats till exempel genom att begränsa kontakten mellan de anställda på området. Dessutom har man stängt delar av det kryssningsfartyg som håller på att byggas, och där utförs inget arbete.

De anställda har också genomgått omfattande coronaundersökningar.

– Enligt våra uppgifter har sammanlagt 128 positiva fall konstaterats vid varvet, och dessutom har ytterligare 25 smittats i närkretsen. Alltså sammanlagt cirka 153 fall. Smitta har konstaterats bland dem som är i karantän, säger Peltoniemi.

Fallen fortsätter öka

Enligt Peltoniemi förväntar man sig att fallen fortsätter att öka. Läget har ändå stabiliserats på så sätt att man nu har koll på var smittfallen kan tänkas dyka upp.

– Det handlar om kollektivboende och bland de som är i karantän förväntas smittfallen öka ännu en tid.

Däremot har Peltoniemi inte kännedom om exakt hur många som är i karantän.

– På varvet finns anställda från flera olika kommuner, så den informationen har vi inte.

Myndigheterna har noggrant följt med coronaläget på Åbovarvet efter att över 270 personer smittats vid Raumovarvet.

Artikeln baserar sig på Meyer Turun telakan koronatartuntatilanne vakiintumassa – tartuntoja tulee nyt karanteenissa oleville skriven av Johanna Lehtola. Artikeln översattes av Pontus Nyqvist.

Läs också