Hoppa till huvudinnehåll

Heikki Kaukoranta minns året som gått och befarar att tuffa tider ännu väntar: "Men jag tror att vi klarar det"

Mansperson med munskydd ser in i kameran.
Vasas ledande överläkare Heikki Kaukoranta är stolt över österbottningarnas kamp mot coronan. Mansperson med munskydd ser in i kameran. Bild: Yle/Moa Mattfolk Vasa,överläkare,Österbotten,heikki kaukoranta

Pandemin är inget maratonlopp, utan mycket längre än så. Men vi har redan anpassat oss på ett fantastiskt sätt och kommer att klara kraftprovet. Efter ett år med coronapandemin vill Vasaläkaren Heikki Kaukoranta berömma och ingjuta mod.

– Det har varit mycket ansträngande det här året, för oss alla, säger Heikki Kaukoranta.

Samtidigt lyckas han se hur energisk ut som helst. Munskyddet döljer bara leendet, men inte den pigga blicken.

Vasa stads ledande överläkare har under det gångna året gjort sig känd på flera sätt. Kaukoranta har förordat tuffa restriktioner för att få bukt med smittspridningen och riktat kritik mot regeringen då den enligt honom varit för långsam eller för slapphänt.

Men han har även berömt då österbottningarna följt rekommendationerna så att man kunnat stoppa smittvåg efter smittvåg.

Och oavsett arbetsbörda har han alltid tagit sig tid att svara på journalisternas frågor, eftersom han tror att alla vinner på öppen och tillräcklig information.

Kaukoranta säger att det finns en grupp till vilken han vill rikta ett extra stort tack. Det är de som är äldre än 70 år gamla och de som på grund av grundsjukdom riskerar ett svårt sjukdomsförlopp om de smittas av coronaviruset.

De har tvingats isolera sig allra mest.

– Att de har orkat hålla avstånd, använt ansiktsmask och skurit ner sina sociala kontakter. Det är något jag inte kan tala om så mycket som jag skulle vilja, för jag saknar orden. Det är så otroligt det som de har gjort för att skydda sig själva.

Vinterkrig

Det har gått ett år sedan Yle Österbotten intervjuade Heikki Kaukoranta om coronaviruset för första gången. Redan då befarade han att kampen skulle komma att bli tuff och sa att detta blir lite som vinterkriget för vår generation.

Jag tyckte det lät onödigt dramatiskt då, men nu tänker jag att du kanske fick rätt. Hur ser du själv på året som gått?

– Då, i början av mars hade vi redan vår egen beredskapsplan nästan klar för vi upplevde att coronapandemin kan bli något sådant som vi måste vara färdiga för. Och tyvärr så blev det just så.

Vid det här laget har Österbotten och Vasa upplevt både första och andra vågen av pandemin och är mitt uppe i den tredje. Även om den andra vågen drabbade Vasa hårt under hösten då så många studerande smittades att stadens incidenstal nådde rekordhöjder, så är det nu som läget kanske är allra allvarligast enligt Kaukoranta.

Det beror på att de nya virusvarianterna fått fotfäste här och drabbar alla åldrar.

– Nu ser vi att många barn i dagis och skola smittas. De tar med sig smittan hem och där finns kanske en förälder som jobbar inom vården, som i sin tur för viruset till ett äldreboende.

Allas ansträngning behövs för att stoppa den här vågen, påpekar Kaukoranta. Inom vården jobbar man extremt hårt. Och likaså i Kaukorantas team.

– Man får vila då man kan. Det blir jobb också på kvällar och veckoslut. Och de som jobbar inom smittspårningen gör ett oerhört arbete, det syns också på övertidsarbetslistorna.

Man blir vaccinerad
Man blir vaccinerad Bild: Ronnie Holmberg / Yle februari,2021,coronavaccin,COVID-19,coronavirus,Wuhan-coronavirus,koronaviruspandemi,coronavirusutbrottet 2020–2021 i Finland,smittsamma sjukdomar,epidemier,pandemier,andningsskydd,ansiktsmasker,människor,Munskydd under coronaviruspandemin 2019−2020,vaccin,vaccinering,Espoo Metro Areena,Esbo

Tuffa tider väntar sannolikt ännu

I dagsläget finns enligt Kaukoranta både sådant som oroar honom och sådant som glädjer honom.

– Vi kan framför allt vara jättenöjda över att vi redan vaccinerat alla över 80. Nu vaccinerar vi dem som är mellan 75 och 79 år. Samtidigt ger vi Astra Zenecas vaccin till de som är under 70 och lever med svåra grundsjukdomar.

Högst på Kaukorantas önskelista finns förstås mer vaccin. Man skulle ha kapacitet att vaccinera i betydligt snabbare takt. Samtidigt ökar risken dag för dag att viruset muterar på ett sådant sätt att villkoren för kampen förändras till det svårare.

– Det blir nog tuffa tider ännu här innan hösten är jag rädd. När många smittas ökar den matematiska risken att någon utvecklar en mutation med egenskaper vi inte vill se.

Samtidigt vill Kaukoranta ingjuta mod. Han påpekar att de flesta människor anpassat sig på ett fantastiskt sätt till de nya omständigheterna. Det är naturligt att känna sig trött efter kraftansträngningen.

– Men jag tror att vi klarar det, det är helt säkert. Jag ser att många har lärt sig nya saker och hittat sådant som berikar deras liv.

Vad har du själv lärt dig under året som gått?

– Jag har lärt mig att det är jätteviktigt att du har arbetskamrater som du kan lita på och som litar på dig. För det här är inget solo och det är ingen kort sprint. Det är inte ens ett maratonlopp utan mycket längre än så. Så vi måste ta hand om varandra och jobba tillsammans. Det är det viktigaste jag har upplevt i år.

I framtiden hoppas Kaukoranta se ett Finland som är ännu bättre förberett för pandemier av det här slaget.

– Vi kan omöjligt återvända till det gamla normala. Med hjälp av vaccinet kan vi frigöra den styrka som behövs för att klara det nya normala. Jag hoppas att vi ska bygga upp en beredskap för liknande hot i framtiden, vi kan utgöra ett exempel för andra länder.

Visst har Kaukoranta ibland önskat sig hårdare tag i kampen mot coronaviruset, men på det stora hela är han både stolt och glad över hur Finland klarat sig hittills.

– Vi har klarat oss jättebra. De enda som har gjort det bättre är Nya Zeeland och Australien, men de har mera vatten omkring sig än vad vi har.

Läs också