Hoppa till huvudinnehåll

Iivo Niskanens tydliga budskap – långa fristilsprojektet ska börja ge resultat: "Jag skulle inte åka om jag inte hade förväntningar"

Iivo Niskanen smilar.
Iivo Niskanen vill åka bättre än i lördagens skiathlon. Iivo Niskanen smilar. Bild: Lehtikuva Iivo Niskanen,längdskidåkning,VM i nordisk skidsport 2021

Att Iivo Niskanen ställer sig på startlinjen på onsdagen betyder att stjärnan tror sig kunna utmana toppen. Joni Mäki njuter av att åka med en silvermedalj i färskt minne.

Iivo Niskanen hade inget att säga till om då den klassiska åkstilen byttes till fristil i lördagens skiathlon. Det finländska skidässet kroknade och var långt efter täten i mål, på en 13:e plats.

Läge att vara orolig inför morgondagens fristilslopp på 15 kilometer? Inte alls, slår stjärnan fast.

– Jag skulle inte åka om jag inte hade förväntingar på morgondagen. Fristilsåkningen har varit ett långvarigt projekt för mig och jag har nog haft mästerskap där jag inte ens tänkt tanken att åka denna distans.

– Jag har ändå jobbat mycket för det här. Jag tror inte att mina chanser på 50 kilometer försämras av att åka i morgon, jag förväntar mig ett bättre resultat än i skiathlon, berättar Niskanen.

Samma soliga förhållanden som damerna fick i dag ser ut att vänta herrarna i morgon.

– Det kan bli skillnader i förhållanden då solen flyttar sig över banan, men de bästa får ju välja sina startplatser först. Startordningen har man förtjänat, så den är rättvis, påpekar Niskanen.

Iivo Niskanen tar av sig sina stavar.
Iivo Niskanen hade ett motigt skiathlonlopp. Iivo Niskanen tar av sig sina stavar. Bild: Lehtikuva Iivo Niskanen,VM i nordisk skidsport 2021

Mäki njuter mer efter silvermedaljen

Perttu Hyvärinen gör sin tävlingsdebut i Oberstdorf i morgondagens fristilslopp. Han har ändå tränat i Tyskland redan i ett par veckor.

– Den som håller sig piggast längst klarar sig bra. Banan kan stundtals kännas lätt, men om man kör den långa stigningen för hårt så är det lätta delarna tunga. Man måste veta sina gränser noga och det första varvet får inte gå för hårt, analyserar Hyvärinen.

Av söndagens blåvita medaljörer vilar Ristomatti Hakola sin rygg i morgon, medan Joni Mäki ställer sig på startstrecket. Markus Vuorela är det fjärde finländska namnet i loppet.

– Jag är ganska hoppfull. En längre distans är ju annorlunda, man måste orka ösa på hela vägen. Om jag orkar till slut tror jag det kan bli ett skapligt resultat, funderar Mäki.

Joni Mäki blir firad av finländska laget.
Joni Mäki var en av söndagens hjältar. Joni Mäki blir firad av finländska laget. Bild: Lehtikuva Joni Mäki,VM i nordisk skidsport 2021

Statusen som VM-silvermedaljör påverkar den Vasabördige åkaren – på ett positivt sätt.

– Att komma till morgondagens lopp som en medaljör gör det kanske lättare för mig. Jag känner i alla fall inte att det för med sig någon extrapress, det gör snarare min åkning mer njutbar.

Sändningen från herrloppet börjar klockan 14.10 i TV2 och på Arenan. Tävlingen kommenteras på svenska av Chriso Vuojärvi och Matias Strandvall.

Åkarna intervjuades av Yle Urheilus Kimmo Porttila.

Läs också