Hoppa till huvudinnehåll

Juhana Vartiainen vill bli borgmästare i Helsingfors

Juhana Vartiainen i närbild i riksdagen.
Juhana Vartiainen är riksdagsledamot sedan 2015. Juhana Vartiainen i närbild i riksdagen. Bild: Lehtikuva Juhana Vartiainen

Samlingspartiets riksdags- och stadsfullmäktigeledamot Juhana Vartiainen ställer sig till förfogande då partiet ska välja borgmästarkandidat i Helsingfors inför kommunalvalet. En ny kandidat behövs då Kirsi Piha meddelade att hon drar tillbaka sin kandidatur.

På tisdagseftermiddagen skrev Vartiainen på Twitter: "Här berättar jag om min kandidatur" och hänvisade till sin podcast "10 myter om samhället". Avsnittet heter "Helsingfors är ännu inte världens bäst fungerande stad".

Poddavsnittet inleds med att Vartiainen berättar att han är redo att ställa upp som Samlingspartiets borgmästarkandidat om partiets kretsstyrelse i Helsingfors godkänner honom.

- Jag tror att den politik jag jobbar för har en bred bäring i Finland och Helsingfors. Att Helsingfors klarar sig och utvecklas är en helt avgörande faktor för hela Finland. Helsingfors har under de senaste åren och årtiondena utvecklats fint. Men rejäla hot finns; vi liver mitt i en epidemi fortfarande och social- och hälsovårdsreformen kan på många sätt försvaga läget i Helsingfors. Nu behövs verkligen "stadsanda" och gott ekonomiskt kunnande och gott ledarskap, säger Vartiainen i podden.

Vartiainen ville tänka över sitt beslut noggrant eftersom det enligt honom var ett stort beslut med tanke på hans karriär.

Han sitter för närvarande sin andra period som samlingspartistisk riksdagsledamot. I det senaste riksdagsvalet 2019 samlade han drygt 8 200 röster i Helsingfors valkrets.

Sedan 2017 har Vartiainen också varit stadsfullmäktigeledamot i Helsingfors. I kommunalvalet samlade han strax över 2 000 röster, femte flest av Samlingspartiets kandidater.

Samlingspartiet såg sig tvungna att leta efter en ny borgmästarkandidat sedan Krisi Piha meddelade att hon inte finns partiet tillhanda vare sig kampen om borgmästarplatsen eller i kommunalvalet.

Tunga namn i ryggen

Partiets Helsingforsdistrikt håller ett extrainsatt sammanträde och väljer kandidat på måndag. Också verkställande direktör och fredsförhandlaren Juha Christensen har meddelat att han är intresserad av platsen som Helsingfors borgmästare (på finska).

Flera toppnamn inom partiet har meddelat att de ställer sig bakom Vartiainens kandidatur, bland annat biträdande borgmästare Pia Pakarinen och Wille Rydman, som tidigare utmanade Kirsi Piha.

Det är stadsfullmäktige som väljer borgmästare och posten går till den kandidat som får en majoritet bakom sig. Posten väntas ändå gå till kandidaten vars parti får mest röster i kommunalvalet.

Sedan tidigare är det klart att Anni Sinnemäki (Gröna), Nasima Razmyar (SDP), Paavo Arhinmäki (VF), Eva Biaudet (SFP), Jussi Halla-Aho (Sannf), Eeva Kärkkäinen (C), Harry Harkimo (RN), Mika Ebeling (KD) och Tiina Ahva (Blå) är borgmästarkandidater för respektive parti.

Helsingin Sanomat var först med nyheten om Juhana Vartiainens önskemål om att bli Samlingspartiets kandidat till borgmästarposten.

Uppdatering: 2.3.2021 kl. 16.01 Information om poddavsnittet där Vartiainen berättar om kandidaturen har lagts till.

Läs också