Hoppa till huvudinnehåll

Kolumn: Motståndarna kittlade rovdjuret under tassarna – Therese Johaug fick brorsans analys och svarade med en svindlande resultatlista

Therese Johaug jublar efter VM-guld.
Therese Johaug visade varför hon är bäst i världen i distanslopp. Therese Johaug jublar efter VM-guld. Bild: Lehtikuva / AFP Therese Johaug

Munsåren skaver, eftermälet är ifrågasatt. Ändå dags att måla Therese Johaug med andra färger? Det där kladdet klär henne inte. Samtalen till brorsan berättar betydligt mer om varför resultatlistorna blev svindlande.

Intervallstart.

Ett kraftprov för idrottarna – en fortsättningskurs för oss som klarade distansloppen under skidskytte-VM häromsistens.

Det bästa skidsporten trots allt har? Mellantider, varvningar, nervös väntan på en skinnfäll.

Eller, inte den här gången. Heller.

Första gången vi skymtade Therese Johaug ute i terrängen var det klippt. De andra kunde bara böna och be om att Petter Kukkonens konspirationsteorier håller streck.

Kapa kilometrar, dra om spåren och gena genom skogen hade varit dagens enda recept för att slå Therese Johaug. Detta vidunder från landsbygden i Norge.

– Ett monster, konstaterade SVT:s underställsälskande expert Anders Blomquist.

– Världen har inte sett maken till längdåkare på damsidan, sa NRK:s dito Torgeir Bjørn.

– Mitt bästa lopp någonsin i skejt, sa Johaug.

Fullständigt totalöverlägsen

Therese Johaug är fascinerande. När hennes karriär ska knytas ihop om något år kommer läppsalvan och munsåren att vara ett infekterat skavsår. Oj, så det kommer att kännas, tryckas och petas. Man kan ju knappt låta bli.

Jag vill hemskt gärna slippa och i stället vara intresserad och imponerad.

Therese Johaug jublar efter VM-guld.
Therese Johaug vann med nästan en minut i tisdagens VM-lopp. Therese Johaug jublar efter VM-guld. Bild: All Over Press Therese Johaug

Varför?

Det där kladdet klär inte den här solstrålande skidstjärnan. Hon satt av sitt straff, hon har släpats genom folkets domstol sedan dess.

Under tiden har hon struntat i det och bara lagt i nästa växel. Hon är så fullständigt totalöverlägsen att man inte tappar hakan när segermarginalerna vandrar upp mot minuten eller masstarterna avgörs efter en kilometer.

Och ändå satt man precis just i dag och fingrade på skrällmöjligheterna. Falunmilen för en månad sedan gjorde en pirrigt nyfiken.

Stryk då, stryk nu?

Skrattretande frågeställning. Här sitter man med skägget i den omskrivna brevlådan och tittar på resultatlistor som saknar motstycke. Tian Riitta-Liisa Roponen (fin åkning, fina tårar) var närmare ett silver (50 sekunder) än tvåan Frida Karlsson var guldet (54 sekunder).

Svindlande.

Ringde brorsan

Vete tusan om det var speciellt smart att kittla rovdjuret under tassarna några veckor före VM? I morse berättade nämligen NRK om hur Johaug hanterar förluster.

Det var inga Linn Svahn-stormar som dansade över Falun. I stället hade Johaug sin lillebrorsa Karstein på tråden innan hon hade bytt om till torrt.

– Hon ringde mig efter en minut. Hon ville veta vilka partier som hon hade tappat mycket tid på, säger Karstein Johaug.

Linn Svahn skaffade sig ett bra utgångsläge inför avgörandet.
Therese Johaug förlorade två gånger om i Falun. Linn Svahn skaffade sig ett bra utgångsläge inför avgörandet. Bild: EPA-EFE/Fredrik Sandberg Linn Svahn,Therese Johaug,Katharina Hennig

Brorsan satt med en hel kommandocentral framför sig och pekade ut delar på banan där det gått för långsamt i jämförelse med vinnaren Jessie Diggins. Han avslöjade också att syrran ofta ringer när det gått dåligt – exempelvis efter andraplatsen i Holmenkollen för ett år sedan.

– Det gjorde lite gott att åka på stryk i Falun. Jag diskuterar mycket träning med Karstein och han vet hur jag åker tekniskt. Han ska ha en stor eloge för att jag har klarat mig i det här mästerskapet, konstaterar Johaug nu.

Här är en nyckel till att Therese Johaug som 32-åringen leker med allt motstånd. Ni kan peka på tuffa banor, snösörja och otillåtna medel i det förflutna. Jag vill läsa mer om ”krishanteringar”.

De där arton månaderna i längdåkningens källare skymmer en kompromisslös vilja att ständigt vara nyfiken. Det är inte så svårt att läsa resultatlistor, det kräver mer att uppskatta dem.

Therese Johaug klädde dem i guld. Vägen dit var inte spännande och det var knappast sista gången det utvecklade sig så.

Läs också