Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Smittspårningen sackar efter i flera städer – och fyra andra nyheter att känna till den här morgonen

En person i skyddsutrustning tar ett coronatest av en person som sitter i bil.
En person i skyddsutrustning tar ett coronatest av en person som sitter i bil. Bild: Kalle Niskala / Yle coronavirus,Coronatestning,Covid-19-provtagning,COVID-19,Mellersta Österbottens social- och hälsovårdssamkommun Soite,Karleby

God morgon! Här listar vi fem nyheter som är bra att känna till den här dagen.

Smittspårningen sackar efter i flera städer

Rekordmånga coronafall har konstaterats under de senaste dagarna. Det betyder mera jobb för smittspårarna och det kan dröja fem dagar innan de hinner ta kontakt, visar Svenska Yles rundringning.

 Illustrationsbild av andningsskydd med en karta över finslandssvenska kommuner.
Hemmet, jobbet, skolan, lunchen, kaffepausen, matbutiken. Det är några vanliga ställen där finländare exponeras för coronaviruset. Illustrationsbild av andningsskydd med en karta över finslandssvenska kommuner. Bild: Henri Salonen COVID-19,finlandssvenska

Läget är pressat i bland annat Vanda, Åbo och Vasa. På andra håll är läget lugnare, i till exempel Pargas och Borgå fungerar smittspårningen bra.

Smittspårarna har lagt märke till att folk i allmänhet har fler närkontakter än vad som rekommenderas.

Regeringen tar timeout i fråga om att tillämpa beredskapslagens paragrafer

Statsminister Sanna Marin meddelar på Twitter att beredskapslagens paragrafer 106 och 107 överhuvudtaget inte kommer att tillämpas innan det finns klarhet om förutsättningarna för att göra det. Frågan kommer att utredas juridiskt än en gång, skriver Marin.

Statsminister Sanna MArin i närbild med munskydd på sig.
Statsminister Sanna Marin sa tidigare under måndagen att paragraferna tas i bruk i tillämpliga delar och inte fullt ut. Statsminister Sanna MArin i närbild med munskydd på sig. Bild: Lehtikuva Sanna Marin

I går på eftermiddagen konstaterade regeringen att undantagsförhållanden råder i Finland, på samma sätt som under våren 2020.

Finland gick miste om miljoner i samfundsskatt när sjukvårdsdistrikt köpte dyrt patientdatasystem via bolag på Irland

När Vasa sjukvårdsdistrikt beställde amerikanska Cerners patientdatasystem gjordes affären med bolagets irländska dotterbolag, Cerner Ireland Ltd. Det var en bra affär för Cerner och för Irland, men inte för Finland som går miste om samfundsskatt, säger skatteexperten Reijo Kostiainen till Svenska Yle.

- Cerner-koncernen gjorde en betydande skattevinst när de gjorde affären i Finland via sitt irländska holdingbolag, säger Kostiainen.

Ljus byggnad i flera våningar, i förgrunden snö på marken.
Vasa sjukvårdsdistrikt och tre andra sjukvårdsdistrikt satsade nästan 300 miljoner euro på Cerners Millennium-system. Ljus byggnad i flera våningar, i förgrunden snö på marken. Bild: Yle/Roy Fogde Vasa centralsjukhus,Vasa

Cerner Ireland Ltd gjorde en vinst på cirka 5 miljoner euro. Det hade varit bättre för Finland om affären hade gjorts med Cerner Finland Oy, eftersom det finns ett sådant lokalt förankrat bolag.

Oppositionsledaren Tichanovskaja: Finland kunde hjälpa i förhandlingar mellan oppositionen, Lukasjenko och Ryssland

Den belarusiska oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja hoppas att Finland skulle kunna medla mellan oppositionen, landets ledare Aleksander Lukasjenko och Ryssland.

Tsihanouskaja puhuu mikrofoniin lähikuvassa.
Svetlana Tichanovskaja flydde från sitt hemland dagen efter presidentvalet i augusti 2020 och tog sig till Litauen där hon nu enligt myndigheterna är i säkerhet. Tsihanouskaja puhuu mikrofoniin lähikuvassa. Bild: imago images / photothek / AOP Svetlana Tichanovskaja,Belarus

Tichanovskaja säger till Yle Uutiset att oppositionen trots många försök hittills inte har varit i kontakt med Rysslands ledning. Hon säger sig vara besviken över att president Vladimir Putins administration fortfarande stöder Lukasjenko.

- Det betyder att de stöder förtryck och våld.

Tichanovskaja träffar i dag president Sauli Niinistö och på onsdag statsminister Sanna Marin (SDP) och utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna).

Svenska Yle live: Regeringens coronainfo för studerande

Hur påverkas studier, psykisk hälsa och framtidsutsikter av coronarestriktionerna? I dag klockan 14.55 sänder Svenska Yle regeringsinfot som svarar på ungdomarnas frågor. Statsminister Sanna Marin (SDP), undervisningsminister Jussi Saramo (VF) och forsknings- och kulturminister Annika Saarikko (C) deltar i infot.

I Svenska Yles studio finns Ingemo Lindroos och Tintin Råholm.

I dag väntas vi också få svar på om Regionförvaltningsverket i södra Finland och Social- och hälsovårdsministeriet kunnat enas om hur man ska tolka smittläget. Det har förekommit oklarheter om hurdana begränsningar som ska gälla för idrottsanläggningar.

Två män sitter på konditionscyklar i ett tomt gym.
Hurdana coronarestriktioner som ska gälla på till exempel gym har vållat huvudbry. Två män sitter på konditionscyklar i ett tomt gym. Bild: Lehtikuva gym,Elixia,träning

Vädret

Det blir tämligen varmt och soligt i stora delar av landet.

I landets södra och mellersta delar samt i Norra Österbotten och Kajanaland ligger dagens högsta temperatur mellan 0 och +6 grader, kallast i Norra Österbotten. Mest måttlig vind mellan nord och väst, som är på dagen byig.

I Lappland väntas växlande molnighet och någon lätt snöby. Dagens högsta temperatur är -3 till +3 grader, mildast i Tornedalen.

Läs också