Hoppa till huvudinnehåll

Nu står det klart: Gym i huvudstadsregionen får hålla öppet så länge kundantalet begränsas

En kvinna i munskydd torkar av en löpmatta med en handduk på gymmet.
Gymmen får hålla öppet så länge antalet personer i utrymmena begränsas. En kvinna i munskydd torkar av en löpmatta med en handduk på gymmet. Bild: Alamy / All Over Press gym,GYM,gymnastik,löpning,personlig tränare,träning,motion,motion (idrott),motionsidrott,löpmattor,coronavirus,träna

Gym och liknande hobbylokaler i huvudstadsregionen får fortsätta att ha öppet så länge de ser till att maximalt 10 personer vistas i lokalen samtidigt, meddelar regionförvaltningsverket i södra Finland.

Ifall personalen i lokalerna inte följer regionförvaltningens regler, kan företagarna tvingas att stänga lokalen helt.

Beslutet är ett resultat av diskussionerna mellan regionförvaltningsverket i södra Finland och Social- och hälsovårdsministeriet.

Instanserna råkade i luven på varandra under slutet av förra veckan eftersom de kommunicerade olika förhållningsregler gällande gymmen.

Statsministern bad om ursäkt

Ministeriet ville att privatägda lokaler som gym stängs helt – medan regionförvaltningsverket ansåg att verksamheten får fortsätta, om företagen begränsar antalet deltagare.

Statsminister Sanna Marin medgav i går på måndagen att kommunikationen har varit rörig.

– Jag ber om ursäkt för att det för tillfället rekommenderas olika saker och för att företagarna inte vet vad de ska göra. Det är i slutändan regionförvaltningsverket som fattar beslutet.

Beslutet gäller gym och hobbylokaler i Helsingfors, Esbo, Grankulla, Vanda, Kyrkslätt, Sibbo, Träskända och Tusby. Begränsningarna är i kraft fram till den 14 mars.

Läs också