Hoppa till huvudinnehåll

Ny vändning kring Lotta Haralas dopningsfall – häcklöparen kan ha brutit mot sin avstängning

Lotta Harala.
Lotta Harala löpte sitt personbästa på 13,07 i fjol. Lotta Harala. Bild: Yle/Tomi Hänninen Lotta Harala

Bröt häcklöparen Lotta Harala mot reglerna under sin dopningsavstänging förra hösten? Finlands centrum för etik inom idrotten (FCEI) tycker att det finns skäl att misstänka det och har därför inlett en utredning.

I går var Harala på tapeten efter att det stod klart att hon och tränaren Matti Liimatainen avslutat samarbetet. Detta efter att Liimatainen inte fått veta om häcklöparens avstängning innan den blev offentlig i slutet av januari.

Harala gav ett positivt dopningsprov i samband med en GP-tävling i Esbo och försatte sig i frivillig avstängning den 13 oktober i fjol. Enligt 28-åringen härstammade det förbjudna ämnet troligen från kosttillskott.

Avstängningen varade i tre månader, men nu ska FCEI utreda om Harala faktiskt följt reglerna under perioden. Utredningen grundar sig på artikel 10.14.3 i Finlands antidopningsreglemente.

– Baserat på uppgifter som FCEI tagit del av finns det skäl att misstänka ett brott och därför är utredningen inledd, skriver det etiska idrottscentret i ett uttalande.

Utredningen är klar inom en månad.

Så här säger reglerna

FCEI gick inte närmare in på vad Harala misstänks för, men följande saker är förbjudna för en avstängd idrottare enligt antidopningsreglerna:

  • Att representera ett idrottsförbund, eller en annan organisation som är bunden till antidopningsreglementet, i en tävling, förbundsverksamhet eller i annan verksamhet i en gren som är bunden till antidopningsreglementet.
  • Att delta i en tävling eller ett annat idrottsevenemang ordnat av ett idrottsförbund eller en annan organisation som är bunden till antidopningsreglementet.
  • Att delta på ett träningsläger eller en träning, som ordnas av ett nationellt grenförbund, dess medlemsförening eller en part som får stöd från offentliga medel.
  • Att ha administrativa uppgifter, vara funktionär, tränare, läkare eller annan stödperson inom ett idrottsförbund som hör till antidopningsreglementet eller ett förbund som bundit sig till ett annat reglemente. Man får inte heller fungera som personlig tränare, läkare eller annan stödperson för en idrottare som bundit sig till antidopningsreglementet.

Läs också