Hoppa till huvudinnehåll

Pärmäkoski ser med fruktan fram mot dagens tiokilometerslopp: "Hettan vid åkern är som att åka rakt in i en het öken"

Krista Pärmäkoski ser besviken ut.
Krista Pärmäkoski fick inte ett bra startnummer. Krista Pärmäkoski ser besviken ut. Bild: Lehtikuva Krista Pärmäkoski,VM i nordisk skidsport 2021,längdskidåkning

När VM-medaljerna avgörs i damernas tiokilometerslopp i fri stil lystrar Finlands främsta hopp till namnet Krista Pärmäkoski. Hon känner till banan och vet vad som komma skall: "Jag ser med fruktan fram mot den andra stigningen. Det är då det avgörs", säger Pärmäkoski till Yle Urheilu.

Den 850 meter långa Burgstall-stigningen är enligt Pärmäkoski utmanande på grund av flera olika saker. Inledningen är brant, och trots att lutningen så småningom mattas av hålls föret långsamt eftersom solen då kommer åt att värma och göra snön mjuk.

– Det mest utmanande stället är halvvägs upp på backen när man åker in i solljuset. Där brukar banan vara väldigt mjuk och det blir bara långsammare mot slutet.

– När man kommer ut i hettan vid åkern är det som att åka rakt in i en het öken. Kroppen får en smärre chock då på grund av temperaturskillnaden, säger Pärmäkoski.

Dåligt startnummer

Pärmäkoskis taktik är att inleda tillräckligt lugnt eftersom den långa nedförsbacken har så många krökar att man inte hinner vila ordentligt.

– Lite för hård fart och det kommer att stå en dyrt. De lätta sträckorna måste man klara av att köra hårt från första början.

Den finländska kvartetten i dagens lopp består av Krista Pärmäkoski, Anne Kyllönen, Laura Mononen och Riitta-Liisa Roponen. De hoppades alla på ett tidigt startnummer: snön hårdare tidigt vilket gör åkningen lättare.

Tre av dem fick ett hyfsat bra startnummer men Pärmäkoski knep nitlotten.

Japans Shiori Yokohama är först av alla ut i spåret, Roponen är första finländska med startnummer 19. Laura Mononen är 25:e dam på banan, Anne Kyllönen genast efter som 26:e. Krista Pärmäkoski tvingas nöja sig med startnummer 52 då snön redan fått sola sig länge i den upp till trettongradiga sydtyska värmen.

Bland tävlingens övriga tungviktare finns bland andra Ragnhild Haga (24), Tiril Udnes Weng (27), Charlotte Kalla (28), Anamarija Lampic (30), Jessie Diggins (32), Ebba Andersson (34), Julija Stupak (36), Therese Johaug (40), Natalja Neprjajeva (42), Frida Karlsson (46), Heidi Weng (56) och Maja Dahlqvist (60) – för att nämna några.

Totalt deltar 88 stycken i loppet.

Roponen: "Jag gör mitt bästa"

Den 30-åriga Pärmäkoski är den yngsta blåvita åkaren i dagens lopp, den 42-åriga Roponen den äldsta. För ett par veckor sedan vann hon FM-guld på just denna distans och tog en VM-biljett.

– Jag har hela tiden vetat att tian är min enda sträcka i VM. Jag har lagt allt krut på att träna just inför denna distans, säger Roponen till Yle Urheilu.

Roponen debuterade på VM-nivå i Val di Fiemme 2003 och tar inte längre någon större stress över eventuella målsättningar.

– De senaste åren har jag lyckats tänka som så att om jag gör mitt bästa så räcker det för mig, och då ska det också räcka för andra. Mera kan man inte kräva.

Läs också