Hoppa till huvudinnehåll

Sebastian Aho spelade snyggt fram till Carolinas förlängningsmål mot Florida – Aleksander Barkov spelade sin 500:e NHL-match

Sebastian Aho i Carolina Hurricanes.
Sebastian Aho spelade fram till Carolina Hurricanes segermål (arkivbild). Sebastian Aho i Carolina Hurricanes. Bild: All Over Press/Icon Sportswire Sebastian Aho

Aleksander Barkov var drygt en och en halv minut från att leda sitt Florida Panthers till seger över Carolina Hurricanes i sin 500:e NHL-match. Men med 93 sekunder kvar att spela utjämnade Carolina, och knappt två minuter in på förlängningen avgjorde gästerna – efter Sebastian Ahos fenomenala passning.

Barkov spelade som vanligt mest bland Florida-anfallarna, nästan 22 minuter, och noterades för en assist till Frank Vatranos utjämningsmål till 1–1 i andra perioden.

Tolv minuter senare steg Siilinjärvis gåva till NHL-rinkarna, Eetu Luostarinen, fram. Speluret visade på 16.51 i tredje perioden när Luostarinen framfusigt rundade Carolinas mål och efter några försök lyckades lyfta in pucken.

Det var 22-åringens tredje mål och nionde poäng i NHL-karriären. Den här säsongen har han stått för 3+5=8, förra säsongen hörde han till Carolinas organisation och noterades då för sin första poäng, en passning, i NHL.

Luostarinen lyckades alltså mot sin förra NHL-klubb och samma visa gällde också när Vincent Trocheck utjämnade för Carolina med drygt en och en halv minut kvar att spela. Var Trocheck spelade 2013–2020? Florida Panthers.

Avgörande i förlängningen

Matchen gick till förlängning och i spel tre mot tre steg Carolina-duon Martin Necas och Sebastian Aho fram. Tjecken lämnade pucken åt finländaren som hittade tjecken som lurigt sökt sig fram mot Florida-målet bakom Anton Strålman. Lätt uppgift för Necas att panga in segermålet.

Det innebar att Aleksander Barkovs jubileumsmatch slutade i moll trots att laget vann skotten med 46–31.

– Det är många matcher. En stor prestation för mig, men så klart hade det varit trevligt att vinna i kväll. Men det betyder mycket för mig. Att ens få spela en match i den här ligan är en dröm för många. Jag lever min dröm i varje match jag spelar och försöker göra det så bra som jag kan, säger Barkov.

Seger för Husso

Anaheims svenske anfallare Isac Lundeström gjorde tre mål mot St. Louis – hans första hattrick i NHL – men det hjälpte föga. St. Louis vann med 5–4 och lagets finländska målvakt Ville Husso bokfördes för en seger efter att ha räddat 27 av 31 skott.

För hans målvaktskollega i Edmonton Oilers gick det sämre. Mikko Koskinen hade en dyster kväll mot Toronto Maple Leafs. Toronto gjorde tre mål på Koskinen i första perioden med följden att finländaren byttes ut. Toronto gjorde inga flera mål och när inte heller firma Puljujärvi, McDavid & Draisaitl lyckades åkte Toronto iväg med en 3–0-seger i bakfickan.

Ishockey, NHL:

Florida–Carolina 2–3 efter förlängning
Juho Lammikko FLA: 0+0, 0, 7.35
Eetu Luostarinen FLA: 1+0, -1, 14.12
Aleksander Barkov FLA: 0+1, +1, 21.52
Sebastian Aho CAR: 0+1, +1, 17.14

Ottawa–Calgary 5–1
Juuso Välimäki CGY: 0+0, -2, 14.09

Winnipeg–Vancouver 0–4
Sami Niku WPG: 0+0, -2, 14.00

Vegas–Minnesota 5–4 efter förlängning

Anaheim–St. Louis 4–5
Ville Husso STL: 29/33 räddningar
Niko Mikkola STL: 0+0, -1, 14.06
Jani Hakanpää ANA: 0+0, 0, 16.19

Edmonton–Toronto 0–3
Mikko Koskinen EDM: 7/10 räddningar, (utbytt i tiden 20.00)
Jesse Puljujärvi EDM: 0+0, 0, 14.37

San Jose–Colorado 6–2
Mikko Rantanen COL: 0+0, -1, 21.14
Joonas Donskoi COL: 0+0, -1, 11.42

Tips: Missa inte Yle Sportens nya NHL-podd med ett nytt avsnitt varje tisdag! Du hittar podden på Arenan.

Läs också