Hoppa till huvudinnehåll

Statsminister Marin: "Coronapandemin tar en del av er ungdom, det är jag ledsen för" – regeringen svarade på studenternas frågor om coronaläget

Hur inverkar coronapandemin på studierna och på de ungas välbefinnande och framtidsutsikter? Det var temat för regeringens informationsmöte för studerande i dag på tisdag. Regeringen har medkänsla och har beviljat mycket pengar för att lappa luckorna, var svaret.

Statsminister Sanna Marin (SDP), undervisningsminister Jussi Saramo (VF) och forsknings- och kulturminister Annika Saarikko (C) deltog. Frågorna ställdes av studerande och andra ungdomar via videolänk.

"Er värdefulla ungdomstid minskas"

De tre ministrarna intygade att de förstår de ungas nöd och oro. Statsminister Sanna Marin beklagade att den värdefulla ungdomstiden minskas.

– Coronapandemin tar en del av er ungdom, det är jag väldigt ledsen för. Er värdefulla ungdomstid minskas, men ni får också en värdefull upplevelse som ni kommer att minnas i tiotals år.

– Tiden lämnar spår på gott och ont. Det fostrar oss alla. Även om vi får sår, blir vi också starkare, sa Marin.

Undervisningsminister Jussi Saramo talade mest om den nödvändiga distansundervisningen, men påpekade löftet om utvidgad läroplikt, med avgiftsfri skolgång.

Dagens nior är de första att dra nytta av den, sa Saramo. Han verkade nu vilja prioritera och förhindra diskriminering av unga, inte de äldre, i arbetslivet.

"Man ska inte vara ensam när man är trött"

Forsknings- och kulturminister Annika Saarikko tackade alla för att ha följt restriktionerna.

– De unga har ibland beskyllts för att inte följa restriktionerna, men de flesta har efterlevt dem. Men nu måste fysiska kontakter minskas, sa hon.

Minister Saarikko uppmanade alla som inte orkar mer, att söka sig till hälsovården i sin skola.

– Man ska inte vara ensam när man är trött och utmattad, sa Saarikko.

En del har ändå sett också något positivt, de har fått mer tid för kultur och idrott under coronatiden, fortsatte hon.

Stöd finns

Sedan räknade de tre ministrarna upp alla extrastöd och ekonomiska bidrag som redan ges: förlängda studiestöd, gratis omtagning av studentexamen, skolresor och studiematerial.

Mer pengar ges för att lappa kunskapsluckorna som uppstår på grund av distansundervisningen, var budskapet.

Den gemensamma skolansökan förlängs så att eleverna hinner återvända till närundervisningen och får hjälp med ansökan. Ökat stöd ges både till studentkårerna och studenthälsan för kamratstöd och organiserad mental hälsovård.

Distansundervisning – men unga prioriteras

Den vanligaste frågan var om det faktiskt är nödvändigt med distansundervisning.

– Jo, det är det. Det är framförallt risk för de nya virusvarianterna också i skolor, inte bara på byggarbetsplatser och krogar, sa statsminister Sanna Marin.

Nu satsar regeringen på så få fysiska kontakter som möjligt under tre veckor.

Undervisningsminister Jussi Saramo sa ändå att fokus i restriktionerna flyttas till de som är i arbetsför ålder, så att så många unga som möjligt kan delta i närundervisning.

De som oroas av att inte veta och kunna tillräckligt på grund av coronarestriktionerna lovades mer stöd efteråt. Praktikplatser och sommarjobb ska prioriteras.

– Förhoppningsvis ska framtidens arbetsgivare inse att ni kan mer än många andra, tack vare den tuffa coronatiden, sa Saramo till oroade yrkesskoleelever.

Inga svar om bland annat vaccin

– Vi hoppas på en bättre sommar, tack vare regeringens vaccinplan, var svaret på flera frågor vid regeringens coronainfo.

De svagaste prioriteras. Äldre, sjuka och de som vårdar dem står först i kön. Det finns inga svar på när det finns vaccin för de unga. Men studerande som snuttjobbar inom vården borde också få vaccinet, sa statsministern.

Många frågor blev utan svar och hann aldrig ställas. Den här gången var det bara studerande som släpptes fram, inga journalister.

Ordningsföljden hade fastställts på förhand, och ministrarna hade fått frågorna. Därför undveks i stort sett alla politiska frågor.

Liverapporteringen är avslutad, finns i textform här:

Här kan du se presskonferensen på finska (utan simultantolkning till svenska).

Läs också