Hoppa till huvudinnehåll

Statsminister Marin: Precisering av lagparagraf som möjliggör stängning av till exempel gym behövs

Sanna Marin
Statsminister Sanna Marin (SDP) beklagade tidigare att informationen varit otydlig när det gäller om till exempel gymmen ska stänga eller inte. Sanna Marin Bild: Tiina Jutila / Yle Sanna Marin,Finlands Socialdemokratiska Parti (SDP)

Statsminister Sanna Marin (SDP) stöder en ändring av den paragraf i smittskyddslagen som möjliggör en stängning av vissa utrymmen. Marin kommenterade i Yles A-studio de olika tolkningar som regionförvaltningsverket i Södra Finland respektive och Social- och hälsovårdsministeriet har när det gäller möjligheten att stänga till exempel gym.

Lagen ändrades som ett led i kampen mot coronaviruset och avsikten var att stänga inomhusutrymmen där det vanligen är eller kan vara över tio personer.

Enligt regionförvaltningsverkets tolkning kan utrymmena vara öppna om verksamheten begränsas så att där finns maximalt tio personer åt gången.

"Läget är allvarligt"

Social- och hälsovårdsministeriet har krävt en ändring men regionförvaltningsverket står fast vid sin tolkning tillsvidare.

– Läget är allvarligt. Social- och hälsovårdsministeriet överväger nu en precisering av lagen. Jag anser att vi bör ge ett preciserande förslag till riksdagen, sa Marin.

Det omstridda beslutet gäller stängning av gym och hobbylokaler i Helsingfors, Esbo, Grankulla, Vanda, Kyrkslätt, Sibbo, Träskända och Tusby. Begränsningarna är i kraft till den 14 mars.

Statsminister Marin beklagade i går att informationen varit otydlig när det gäller om gymmen ska stänga eller inte.

Förberedelser för utegångsförbud

På onsdag möts regeringen och då förbereder man en ibruktagning av flera paragrafer i beredskapslagen.

Enligt Marin förbereds så kallade ibruktagningsförordningar som regeringen bör ge till riksdagen för att kunna använda sig av beredskapslagen.

– Vi anser att det här är nödvändigt, sa Marin.

Enligt statsministern kan frågan om begränsningar i att röra sig utomhus komma upp.

Frågan diskuteras knappast men förberedelser i den här riktningen görs utifall att den dagen kommer att regeringen blir tvungen att lägga fram så pass tunga åtgärdsförslag för riksdagen, sa Marin.

Läs också