Hoppa till huvudinnehåll

Antalet passagerare på Föli-bussarna kommer troligen inte att begränsas: "Det skulle vara ganska hemskt att lämna kunderna på sina hållplatser"

Buss nummer sex i korsningen mellan Auragatan och Slottsgatan i Åbo.
I nuläget ser det ut som att passagerarmängderna inte kommer att begränsas på Åbo-bussarna. Buss nummer sex i korsningen mellan Auragatan och Slottsgatan i Åbo. Bild: Saana Sjöblom-Hasselblatt / Yle kollektivtrafik,Åbo

Vid Åboregionens kollektivtrafik har man inte hört att strängare begränsningar inom kollektivtrafiken skulle bli aktuella. Transport- och kommunikationsverket Traficom kan ändå vid behov införa begränsningar i antalet passagerare enligt de nya förändringarna i smittskyddslagen.

Under onsdagskvällen ska Åboregionens kollektivtrafiknämd träffas för att diskutera eventuella begränsningar, även om ärendet inte officiellt står med på listan.

– Just nu ser förändringen i smittskyddslagen inte ut att påverka Föli-trafiken. Men vi diskuterar det ändå redan i nämnden. Vi hoppas verkligen att det inte ska påverka vår trafik. Det skulle vara ganska hemskt att bara lämna kunderna på sina hållplatser, säger kollektivtrafikchef Sirpa Korte.

På flera av Fölis linjer har passagerarmängderna minskat under coronaepidemin. Korte uppskattar att man har tappat över 40 procent av passagerarna redan nu.

En gul buss i lokaltrafik i Åbo
Coronapandemin har lett till att antalet passagerare på stadsbussarna i Åbo minskat rejält. En gul buss i lokaltrafik i Åbo Bild: Arash Matin/Yle bussar,lokaltrafik,Åbo,Nådendal,föli buss

Under rusningstid skulle man ändå behöva fler bussar för att kunna möta de nya restriktionerna.

– Vi måste fundera på hur vi ska göra under rusningstid, det finns bara dåliga alternativ. Har vi råd att ta i bruk flera bussar, och finns det ens tillgängliga bussar, funderar Korte.

Dessutom skulle det innebära ett orimligt stort ansvar för chauffören att övervaka antalet passagerare.

– Vem kan hålla koll på hur många personer som samtidigt befinner sig i bussen? Det är ett ganska stort ansvar att lägga på chauffören, som framför allt ska fokusera på att transportera människor säkert från en plats till en annan.

Sirpa Korte är rädd för att strängare begränsningar på bussarna, och att passagerare i värsta fall blir utan skjuts, skulle kunna svärta ner Fölis rykte en lång tid framöver.

– Enligt mig försämrar det här bilden av hur pålitlig kollektivtrafiken är och även folks vilja att använda kollektivtrafiken. Folk som åker kollektivtrafik just nu är nog inte på väg på några nöjesresor utan har verkliga anledningar att röra sig i trafiken. Så det skulle nog vara helt orimligt om de inte fick åka buss.

Artikeln baserar sig på Föli-bussien matkustajamäärää ei näillä näkymin rajoiteta – Sirpa Korte: "Olisi aika kamalaa jättää asiakkaita pysäkillekään" skriven av Jouni Koutonen.

Läs också