Hoppa till huvudinnehåll

Beslut om distansundervisning tas tidigast på torsdag – om inget beslut kommer får kommunerna själva välja

Elever på Oxhamns
Regionförvaltnignsverket måste avgöra om kriterierna för distansundervisning uppfylls i fem olika distrikt som har kring 80 kommuner. Arkivbild. Elever på Oxhamns Bild: Nathalie Lindvall elever

Regionförvaltningsverket (RFV) kan ännu inte fatta beslut om det blir distansundervisning för årskurserna 7–9 från och med måndag. Enligt överdirektör Marko Pukkinen beror det på att man måste vara helt säker på att kriterierna för det uppfylls i regionen.

Just nu funderar RFV:s jurister tillsammans med läkare på om det enligt lagen är motiverat med distansundervisning.

– Beslutet gäller inte bara ett sjukvårdsdistrikt. Vi har fem distrikt och mer än 80 kommuner och det är inte så lätt att fatta beslutet med alla krav och vi måste kolla situationen på hela området, säger Pukkinen vid regionförvaltningsverket för Västra och Inre Finland.

Varför dröjer beslutet? Jag kan tänka mig att kommunerna gärna skulle få besked.

– Jag vet inte, våra jurister och läkare kollar på vad som krävs i lagen. Vi måste ta reda på om kriterierna i paragraf 58 i lagen om smittsamma sjukdomar uppfylls.

Enligt Pukkinen är den springande punkten om det enligt lagen är nödvändigt att gå över till distansundervisning för att förhindra virusspridningen i det här läget.

Kommuner som redan fattat beslut kan hålla fast vid det

En del kommuner har redan tagit egna beslut om att övergå till distansundervisning. De besluten påverkas inte av hur regionförvaltningsverket slutligen beslutar i ärendet, utan de kan övergå till distansundervisning som planerat om de vill.

RFV tar nämligen enbart beslut ifall alla måste övergå till distansundervisning. Ett sådant beslut måste alla kommuner i sjukvårdsdistriktet följa.

– Då har kommunerna inga alternativ, de måste följa vårt beslut.

Men RFV tar alltså inget beslut om närundervisning. Med andra ord blir det ett beslut om övergång till distansstudier – eller så inget beslut alls.

I det senare fallet får kommunerna själva välja vad som är bäst i den egna kommunen – studier på distans eller närundervisning.

– Om vi inte fattar något beslut kan kommunen se annorlunda på saken och ta ett eget beslut.

Blir det ett beslut från RFV kommer det att fattas per sjukvårdsdistrikt, och inte så att man plockar några kommuner här och där som berörs av beslutet.

Läs också