Hoppa till huvudinnehåll

Coronaviruset i Österbotten – 3.3

Dörr med glasfönster och skyltning till coronavaccinering.
Dörr med glasfönster och skyltning till coronavaccinering. Bild: Petteri Bülow / Yle februari,2021,coronavaccin,COVID-19,coronavirus,Wuhan-coronavirus,koronaviruspandemi,coronavirusutbrottet 2020–2021 i Finland,smittsamma sjukdomar,epidemier,pandemier,andningsskydd,ansiktsmasker,människor,Munskydd under coronaviruspandemin 2019−2020,vaccin,vaccinering

Situationen med coronaviruset förändras hela tiden och samhället anpassas till den. I den här artikeln sammanfattar vi hur Österbotten påverkas.

Inga ändringar för idrottsverksamheten i Vasa

Det görs inga ändringar i de restriktioner som just nu gäller för fritidsverksamheten inom idrott i de lokaler som förvaltas av Vasa stad, skriver staden i ett pressmeddelande på onsdagen.

Man följer alltså samma linje kring rekommendationer som Österbottens coronasamordningsgrupp utfärdade igår, tisdag.

Det här innebär att avbrottet i idrottsverksamheten inomhus för personer över 20 år fortgår.

För personer under 20 år kan verksamheten fortsätta förutsatt att det under träningarna vistas högst sex personer samtidigt i ett och samma rum. Dessutom ska man fortfarande se till säkerhetsavstånden och använda munskydd i omklädningsrummen.

Båda restriktionerna gäller till 31.3, skriver staden i pressmeddelandet.

- Vi fortsätter med de nuvarande restriktionerna, för det finns i nuläget ingen anledning att skärpa dem. Situationen är emellertid fortsatt allvarlig i Vasa och restriktionerna kan ändras till och med snabbt om coronaläget blir ännu värre eller om instruktionerna ändras, säger chefen för idrottsverksamheten Mika Lehtonen enligt pressmeddelandet.

Alla kommunala idrotts- och motionsplatser hålls tills vidare öppna.

Vasa stad förvaltar följande idrotts- och motionslokaler: Idrottscentret, idrottshallen, motionsrummen i Silveria, skyddsrummet i Orrnäs, skolornas gymnastiksalar samt simhallen.

Ett nytt fall i Mellersta Österbotten

Inom Mellersta Österbottens vårdsamkommun Soite har ett nytt coronafall bekräftats det senaste dygnet. Smittspårningen är gjord och de exponerade satta i karantän.

I landskapet har totalt 222 fall bekräftats sedan pandemins början.

Just nu bedöms läget inom Soite vara tämligen lugnt och stabilt. Den lokala coronasamordningsgruppen beslöt därför på sitt möte under onsdagen att Soite fortsättningsvis befinner sig på epidemins basnivå.

Man beslöt ändå att rekommendera att alla i grundskolans årskurs 7-9 från och med måndag 8.3 börjar använda munskydd i skolan. På så vis hoppas man trygga skolelevernas tillgång till närundervisning.

Man uppmanar även unga i högstadieåldern att söka sig till coronatestning med låg tröskel.

För tillfället behöver ingen patient vård för covid-19 på centralsjukhuset i Karleby.

Nio nya fall i Vasa sjukvårdsdistrikt

Vasa sjukvårdsdistrikt meddelar att antalet bekräftade coronafall i distriktet nu är uppe i 2121 (igår 2112) stycken. Under det senaste dygnet har alltså nio nya fall bekräftats.

Totalt har man sedan pandemins början tagit 52 987 tester. Under tisdagen togs 343 tester.

Incidentstalet för de två senaste veckorna per 100 000 personer i distriktet har sjunkit de senaste dagarna och ligger nu på 103.

Tre nya fall i Södra Österbotten

Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt rapporterar att tre nya fall av coronaviruset har konstaterats det senaste dygnet. Totalt är man uppe i 630 fall sedan pandemins början.

Under tisdagen togs 407 coronatester i distriktet. Sedan pandemins början har man i distriktet hittills tagit 81 470 tester.

Sjukvårdsdistriktet upper att totalt 16 patienter kräver vård för covid-19 för tillfället, merparten vid olika hälsovårdscentraler men också någon enstaka patient på centralsjukhuset i Seinäjoki.

Sedan pandemins början har totalt 17 personer avlidit i covid-19 i distriktet.

Incidenstalet, antalet bekräftade fall per 100 000 invånare de senaste två veckorna, är 30,6.

Läs också