Hoppa till huvudinnehåll

Flera fall av corona på skid-VM – norska medaljfavoriten och hela italienska laget lämnar Oberstdorf

Backhopparen Halvor Granerud seglar genom en vit himmel.
Halvor Egner Granerud har tävlat klart i VM. Backhopparen Halvor Granerud seglar genom en vit himmel. Bild: All Over Press Halvor Egner Granerud

Den så kallade bubblan verkar inte ha hållit i Oberstdorf. På onsdagen rapporterar både det norska och italienska landslaget om positiva fall. Bland andra har backhopparen Halvor Egner Granerud smittats.

Halvor Egner Granerud har varit säsongens stora dominant i världscupen och var ett av Norges största medaljhopp i VM. Granerud missade ändå medalj i normalbacken, och nu är mästerskapet över då han testat positivt för coronaviruset.

”Jag har milda symptom. Det här visar hur försiktig man måste vara och jag har gjort allt jag kunnat för att undvika viruset”, skriver Granerud på sociala medier.

Granerud ingick i det norska laget som tog silver i mixedtävlingen i söndags.

– Vi har gjort allt för att undvika det här men ändå har en blivit smittad. Vi har fått besked av lokala myndigheter och Fis att det inte finns någon i hoppteamet som räknas som närkontakt och måste isolera sig, säger sportchefen Clas Brede Bråthen på en presskonferens.

Ingen kontakt med landslagen i längdskidåkning och nordisk kombination

De norska damerna ska tävla i stora backen i kväll och enligt Bråthen kommer de att få hoppa.

– Damerna gjorde ett PCR-test igår och alla svar var negativa, säger han.

Alla norska backhoppare bor i egna rum i Oberstdorf och man försöker hela tiden minimera kontakten till varandra. Enligt Bråthen vet man inte hur Granerud har smittats. Han hade negativt test i söndags men tisdagens test var positivt.

– Vi gör allt som står i vår makt för att få kontroll över situationen. Vi har strängare protokoll än det som krävs av de lokala myndigheterna. Vi har också tagit fler tester än vad som krävs

– Vi har inte haft någon kontrakt med landslaget i längdskidåkning och nordisk kombination. Vi bor inte på samma hotell och är inte i backen samtidigt som de kombinerade idrottarna, säger Bråthen.

Italienska landslaget också drabbat

Senare under dagen kom det fram uppgifter om att medlemmar av det italienska laget ska ha testat positivt för viruset.

Enligt SVT, som fått nyheten bekräftad av det italienska skidförbundet, kommer samtliga åkare att lämna VM-orten.

Enligt SVT är det flera ledare och medlemmar av det tekniska teamet som testat positivt.

Inga åkare ska ha testat positivt för coronaviruset.

Artikeln uppdaterad klockan 12.12 med uppgifter om de italienska fallen.

Läs också