Hoppa till huvudinnehåll

Gårdagens attack i Vetlanda i Sverige utreds inte längre som terrorbrott – tre vårdas för livshotande skador

Ambulanser och utryckninsgfordon i centrala Vetlanda.
Attacken i Vetlanda rubriceras som misstänkt terrorbrott. Ambulanser och utryckninsgfordon i centrala Vetlanda. Bild: Carl Carlet / TT terrorism,Vetlanda kommun

Sveriges inrikesminister Mikael Damberg har kommenterat gårdagens attacker i Vetlanda där sammanlagt åtta personer skadades.

– Det är självklart att man tittar på om det finns terrormotiv bakom, det måste man gå till botten med, sade inrikesministern i SVT:s program Morgonstudion i dag.

Flera personer skadades på onsdag eftermiddag då en man angrep dem med något slags tillhygge. Polisen sköt mot gärningsmannen som också skadades.

Tre personer vårdas för livshotande skador, enligt Sveriges Radio.

– Jag blir förbannad, tankarna går till de anhöriga och de som är skadade. Vi hoppas att de här människorna kommer hem säkra igen, säger Damberg.

Rubricerades i ett skede som misstänkt terrorbrott

Händelserna rubricerades först som försök till mord men ändrades sedan till misstänkt terrorbrott. Varför brottsrubriceringen ändrades vill polisen inte avslöja.

På torsdagen ändrades brottsrubriceringen en tredje gång, ingen misstanke om terrorbrott föreligger längre. Mannen är nu misstänkt för flera fall av mordförsök.

En man i 20-årsåldern angrep 15-tiden på onsdagseftermiddagen flera personer med ett tillhygge på Bangårdsgatan i centrala Vetlanda.

Polisen vill inte uttala sig vilken typ av tillhyggen som användes. Enligt uppgifter i medier är det fråga om en kniv.

Vissa skadades allvarligt, vissa lindrigare. Flera personer är vittne till händelserna och fem brottsplatser har identifierats.

Bevakas på sjukhus

Polisen sköt mot mannen som skadades men var vid liv då han fördes till sjukhus. Han bevakas av polis på sjukhuset där han vårdas för sina skador som inte är livshotande.

– Hans skadeläge är oklart, men han är på sjukhus och levde när han kom dit, säger polisens presstalesperson Thomas Agnevik till SVT.

Enligt polisen tyder inget på att fler gärningspersoner skulle vara involverade.

Polisen undersöker brottsplats i Vetlanda.
Polisen undersöker spår på brottsplats i Vetlanda. Polisen undersöker brottsplats i Vetlanda. Bild: AFP / Lehtikuva polisen,Vetlanda

Löfven fördömer

Också statsminister Stefan Löfven (S) har fördömt den misstänkta terrorattacken.

– Jag fördömer det här fruktansvärda dådet. Vi möter dessa avskyvärda handlingar med samhällets samlade kraft, säger han i ett skriftligt uttalande till nyhetsbyrån TT.

Flera områden i de centrala delarna av staden spärrades av under polisinsatsen, däribland området vid tågstationen. Tågtrafiken genom Vetlanda stoppades också inledningsvis men återupptogs sedan i begränsad omfattning.

Säkerhetspolisen och polisen samarbetar

Säkerhetspolisen samverkar med polisen kring det misstänkta terrordådet i Vetlanda.

Än så länge sköts ärendet av polisen.

Också statsminister Löfven har löpande kontakt med både polisen och säkerhetspolisen.

Den sammanlagda terrorhotnivån mot Sverige ligger fortfarande på en förhöjd nivå, en trea på en femgradig skala, vilket den har gjort under en längre tid.

Motivet oklart

Polisen ville inte kommentera mannens medborgarskap under gårdagens presskonferens. Polisen kan inte heller kommentera om det finns utländska medborgare bland offren.

Mannen är känd för polisen sedan tidigare för mindre brott.

Hans motiv för attacken i Vetlanda är oklart, säger polisen.

Det finns heller inga tidigare indikationer på att ett terrordåd kunde äga rum i Vetlanda.

På frågan om mannen uttryckte sig på något sätt under dådet var polisens svar att det är för tidigt att uttala sig eftersom utredningarna pågår.

Hela händelseförloppet - från det ögonblick första samtalet om dådet kom tills mannen greps - tog mellan 15 och 18 minuter.

Polisen utlovade ny presskonferens med mera information under torsdagen.

Två terrordåd

Två terrordåd har ägt rum på senare tid i Sverige.

I december 2010 sprängde en självmordsbombare sig i centrala Stockholm. Några människor skadades lindrigt.

I april 2017 körde en radikaliserad asyslökande med uzbekisk bakgrund på fotgängare med en stulen lastbil. Fem människor dödades. Mannen dömdes till livstids fängelse.

Artikeln uppdaterad kl 23.39 med att tre drabbade har livshotande skador. Artikeln på nytt uppdaterad på torsdagen kl 9:46 med inrikesministerns fördömande.

Artikeln uppdaterad torsdag 4 mars kl 12.44 med uppgifter om att misstanke om terrorbrott inte längre föreligger.

Källor: Polisen, SVT, Aftonbladet, STT

Läs också