Hoppa till huvudinnehåll

Inte ens en vurpa kunde stoppa sensationen Amundsen från att öppna medaljkontot i VM-debuten: ”Hade inte kunnat föreställa mig det här”

Harald Østberg Amundsen korsar mållinjen.
Harald Østberg Amundsen korsar mållinjen. Harald Østberg Amundsen korsar mållinjen. Bild: Gian Ehrenzeller / EPA-EFE / All Over Press Harald Østberg Amundsen

Att Hans Christer Holund tog hand om guldet på herrarnas 15 kilometer kan inte räknas som en överraskning. Inte heller faktumet att Simen Hegstad Krüger tog silver. Men att bronset skulle gå till en debutant?

– Nu måste jag nog medge att jag hade fel, konstaterade Yle Sportens expert Matias Strandvall i sändningen.

22-årige Harald Østberg Amundsen hade förvisso skördat framgång i JVM – men att han skulle vara en medaljkandidat i VM-debuten på seniornivå var det inte många som räknade med. Inte heller Strandvall.

Och inte ens Amundsen själv, visar det sig.

– Jag hade inte kunnat föreställa mig det här, säger han efter skrällbronset enligt NRK.

Amundsen hade förvisso fördelen på sin sida då han körde iväg med startnummer 10. Snön var ännu i gott skick då och den femfaldige JVM-guldmedaljören tog vara på läget.

Föll omkull, men tappade ändå inte medaljen

Mot slutet av loppet såg det ut att gå riktigt på tok. Amundsen åkte omkull i en kurva i hög fart strax före en lång stigning – och bland andra Strandvall hann räkna ut debutantens chanser att ta medalj i sändningen.

Men ändå korsade Amundsen mållinjen med en tid som visade sig vara tredje snabbast av alla. Endast rutinerade Hans Christer Holund och Simen Hegstad Krüger var snabbare i Oberstdorf på onsdagen.

– Jag hade hoppats på en topp sex-placering om allt hade fallit på sin plats. Det här är helt otroligt. Det är mycket som går igenom huvudet nu, säger Amundsen.

Men dagens stora hjälte lystrar som sagt till namnet Hans Christer Holund. Holund inledde inte loppet riktigt lika hårt som Aleksandr Bolsjunov, men då ryssen kroknade mot slutet kunde norrmannen tvärtom öka på takten.

Dessutom hade Holund lyxen att ta vara på flera fina ryggar under nedförsåkningarna, berättar han efteråt för NRK.

– Det är många som hjälpte mig under loppet. Det finns många som ska ha ett tack för det här guldet, säger han.

– Det här är stort. Det här är det största jag någonsin gjort. Jag hade en lyckad dag med tanke på formen och klarade av att genomföra min strategi. Jag inledde loppet kontrollerat och hade energi kvar i kroppen i slutet, fortsätter Holund.

Hans Christer Holund firar VM-guld.
Den här gesten fick Hans Christer Holund förklara bakgrunden till. Hans Christer Holund firar VM-guld. Bild: imago images/Sven Simon/All Over Press Hans Christer Holund

För Holund är VM-guldet det andra i karriären. I Seefeld 2019 tog han guld på 50 kilometer fritt i lika imponerande stil.

När han korsade mållinjen i Oberstdorf släppte han ut ett glädjerop och riktade fingrarna mot himlen.

– Det är större krafter som hjälper mig. Det här låter kanske dumt, men jag tror på god karma. Att man belönas för att man beter sig bra, förklarar Holund.

Läs också