Hoppa till huvudinnehåll

Kolumn: Det är klart att vi är oroliga – Iivo Niskanen har fyra dagar på sig att bevisa att vinterns arbete inte har gått helt åt skogen

Iivo Niskanen efter målgång.
Iivo Niskanen har inte haft anledning att le mycket i VM. Iivo Niskanen efter målgång. Bild: Lehtikuva Iivo Niskanen

En hel skidnation hade frågor. En hel skidnation har ännu fler nu. Dagar till vinterns viktigaste timmar – Iivo Niskanen står vid foten av en stigning som får Burgstall-branten att se mänsklig ut.

Sitter styrkan i håret?

Bibeln säger ja.

Just nu vore det på sin plats att fråga Iivo Niskanen också.

Den alldeles egna frisörsalongen – med rakapparaten som enda utrustning – är mästerskapssagan som Niskanen tar med sig från Oberstdorf om inte trenden vänder dramatiskt i en handvändning.

För, det är klart att vi alla är oroliga.

Några mikrogram lättare vid startstrecket gjorde Finlands överlägset största skidstjärna sin andra VM-start i vårvärmen i södra Tyskland. Det blixtrade i början, tillräckligt för att man hann fukta läpparna och ladda kaffebryggaren.

Medalj i fristil?

Skogspartierna flög förbi, åkare i världens alla färger målade terrängen, tiondelar blev sekunder, sekunder blev över minuten.

Nu kan vi samla intrycken och sortera in dem i rätt katalog. Iivo Niskanen 18:e, näst bäste finländare, långt över minuten till täten.

Vi hade frågor. Vi har ännu fler just nu.

Facitet sitter som tyska dativobjekt

Iivo Niskanens mästerskapsfacit med OS-gulden, VM-framgångarna och nationalhjältestatusen sitter som tyska dativobjekt.

De meriterna liknar inte mycket som finländsk längdåkning har fått fram efter Lahtis-VM 2001. Seklets kanske bästa finländska längdåkare har skämt bort oss. När sportens blåvita spets har gått på knäna har Niskanen burit guldförväntningarna på sina axlar.

Den första VM-veckan i Tyskland har på sina håll varit riktigt bra och silvret i lagsprint var välkommet för att påminna om att det finns fler som åker skidor ganska fort. Men för Iivo Niskanen har det här varit hemskt.

Banorna är vråltuffa och Burgstall-branten är inte nådig om åkningen är ett frågetecken. Iivo Niskanen står vid foten av monsterbacken och har ingen form alls att skrämma konkurrenterna med.

En placering bland de åtta-nio främsta hade varit ett besked som skidnationen Finland hade somnat gott till inför fredagens stafett och söndagens femmil.

Nu har Niskanen några dagar till vinterns klart viktigaste timmar. Hur mycket kan en formkurva vända på några nätter?

Kungen av förberedelser?

När man spekulerade inför VM-starten var herrstafetten och herrarnas femmil de två klart bästa medaljchanserna för Finland i längdåkningen.

När över halva mästerskapet är kört har längdlandslaget en medalj, men frågorna är så många fler. De berör Iivo Niskanens val av säsongsupplägg med få tävlingar och lika få möjligheter att testa formen och sätta ner vimplar i marken på vägen mot VM.

Iivo Niskanen i VM.
Iivo Niskanen blev 18:e i onsdagens fristilslopp – fem placeringar sämre än i lördagens skiathlon. Iivo Niskanen i VM. Bild: Lehtikuva Iivo Niskanen

Men frågeställningarna är bredare än stjärnans formkrasch.

Återväxten på damsidan är helt bristfällig, sprintresultaten var jag inne på förra veckan och direkt efter herrarnas fristilslopp väckte förbundskaptenen Teemu Pasanen nya behov till diskussioner.

– Vår uthållighet räckte inte till i dag. Iivo gick ut starkt, men höll inte till mål. Det är helt klart att vi behöver bättre uthållighet. Vi har funderat på det här ett tag – framför allt när det är tävlingar i tunga fören. Alla pratar om sprintegenskaper, men uthållighet behövs verkligen i den här sporten fortfarande, sa han till Yle.

Ett så kallat understatement.

Med fyra VM-dagar kvar och två starter till på programmet kan Iivo Niskanen givetvis hitta nya krafter och förlänga sin medaljsvit.

Det vänder till klassisk åkning nu, femmilen blir en tävling i att plåga sig själv. Niskanen har gett det här landet eufori tidigare i den disciplinen, men nu behöver han visa att han är mer än kungen av klassiskt.

Han borde också visa att han är kungen av förberedelser. Hittills är mappen med bevismaterial tom.

Läs också