Hoppa till huvudinnehåll

Landslagschefens radikala förslag efter svaga VM-starten – kan förbjuda åkarna att använda telefoner och sociala medier: ”Bara hård disciplin ger resultat”

Gleb Retivych växlar över till Aleksandr Bolsjunov i lagsprinten.
Gleb Retivych växlar över till Aleksandr Bolsjunov i lagsprinten. Bild: /All Over Press längdskidåkning,Aleksandr Bolshunov,Gleb Retivych

Två medaljer efter fem VM-dagar är inte tillräckligt bra anser det ryska lagets chef Jelena Välbe. Enligt Välbe är sociala medier den största boven då åkarna spenderar för mycket tid på sina telefoner. Vi har tagit åkarnas telefoner tidigare och jag tror att vi måste göra det igen, säger hon i en intervju för Ria Novosti.

Aleksandr Bolsjunov har tagit ett individuellt VM-guld i skiathlon men bakom den ryske kanonen har det varit tunt med ryska framgångar. Den enda andra medaljen är bronset i lagsprint där Bolsjunov åkte tillsammans med Gleb Retivych.

Det är inte godkänt enligt landslagschefen Jelena Välbe som tidigare under mästerskapet kritiserat tränaren Markus Cramer.

Nu överväger Välbe också att ta i med hårdhandskarna för att vända kursen. Hon kan komma att förbjuda de ryska åkarna att använda sina telefoner och sociala medier.

– Vi har tagit åkarnas telefoner tidigare och jag tror att vi måste göra det igen. Det är bara hård disciplin som ger resultat, något annat fungerar inte, säger hon enligt Ria Novosti.

Välbe anser att sammanhållningen lider i det ryska laget på grund av sociala medier. Bland annat gillar hon inte hur Jevgenij Belov lägger ner tid på sociala medier.

– Jag har sagt att han måste sluta använda Instagram. Han gör videor och laddar upp dem men det distraherar honom. Det skulle vara bättre om han kommunicerade mer med killarna i laget, sitta och skratta och äta vid samma bord, säger hon.

"Kan åka hem och slappna av"

Enligt landslagschefen prioriterar åkarna också att svara på fansens frågor i stället för att fokusera på kommande tävlingar.

– De sätter fem timmar på att svara och sedan åker de till tävlingen och klarar inte av att prestera. Behöver de verkligen sociala medier? I så fall kan de bli bloggare.

– Jag ser att de blir avslappnade men vi har inte tid med sånt här. Då kan de åka hem och slappna av hur mycket de vill, säger Välbe i en uppföljande intervju.

Jelena Välbe på presskonferens.
Jelena Välbe. Jelena Välbe på presskonferens. Bild: Vladimir Gerdo / ITAR-Tass / All Over Press Jelena Välbe

Natalja Neprjajeva är en av åkarna som haft ett motigt mästerskap och hon förstår Välbes tankegångar.

– Det påverkar psyket och humöret blir sämre inför kommande tävlingar, säger hon enligt nyhetsbyrån Tass.

Julia Stupak tror ändå inte att Välbe menar allvar med ett totalt telefonförbud.

– Jag hoppas att det var ett skämt. För mig är det inga problem. Jag använder min telefon för att tala med min familj, sociala medier är inte viktiga för mig just nu, säger hon till Aftonbladet.

Läs också