Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Den stora massan saknas i rysk massvaccinering – och fyra andra nyheter att känna till den här morgonen

Ett tomt köpcenter i Ryssland.
Tomt på folk när ryssarna försöker massvaccinera. Ett tomt köpcenter i Ryssland. Bild: /All Over Press Sankt Petersburg,coronavirus,Ryssland,St Petersburg

Vi uppdaterar dig om nattens och morgonens nyheter.

Tyskar hoppas på lättare coronabegränsningar

Tyskland har hittills haft mycket stränga coronabegränsningar, vilket har lett till en del kritik. I måndags fick frisörerna börja jobba igen och flera andra branscher hoppas få samma möjligheter att öppna upp igen.

Frisör klipper hår
Frisörena har fått börja jobba igen i Tyskland. Flera andra branscher vill följa efter. Frisör klipper hår Bild: sxc.hu hårklippning

I dag ska förbundskansler Angela Merkel och de tyska delstaternas ledare komma överens om hurdana restriktionerna ska vara den närmaste framtiden.

Finska regeringen samlas för att diskutera om beredskapslagen

Även i Finland är stora beslut på kommande. Regeringen samlas i dag för att diskutera hur beredskapslagen ska användas.

Enligt statsminister Sanna Marin kan också ett utegångsförbud bli aktuellt, men det lär inte vara föremål för diskussion just i dag.

Ryssar dyker inte upp till massvaccinering

I Ryssland har det varit möjligt att massvaccinera medborgarna mot coronaviruset redan i flera veckor, men det går långsamt. Hittills har bara drygt tre procent av ryssarna fått minst en dos coronavaccin.

I S:t Petersburg hoppas man få upp takten genom att erbjuda gratis vaccin i köpcenter.

Privat slamtömning fortsättningsvis ovanligt

Mies imee putkella lietettä saostuskaivosta.
Slam förs i de allra flesta fall till ett reningsverk. Mies imee putkella lietettä saostuskaivosta. Bild: Anne Savin / Yle sopbilar,slam

Slam är ett bra gödningsmedel på åkrar, men man ska veta hur man behandlar det för att det inte ska påverka miljön negativt. Dessutom åker slam vanligtvis till reningsverken medan det är ovanligt att jordbrukare tar hand om det.

Men till exempel i Åbolands skärgård förekommer exempel på platser där slamtömningsbilen inte kommer fram, då kan det bli aktuellt med privat slamtömning i stället.

FSI:s skidskola samlar skidintresserade som vill utvecklas

Har du varit ute i skidspåret i vinter? Hur kändes det? Behöver du tips för att förbättra din skidteknik?

Kolla tävlingsåkaren Wilhelm Stenbackas skidtips!

Läs också