Hoppa till huvudinnehåll

Regeringen förhandlade om beredskapslagen – fyra paragrafer förbereds

Regeringen samlades till Ständerhuset på onsdagskvällen för att förhandla om restriktioner och förbereda tillämpningen av beredskapslagen. Fyra paragrafer är nu aktuella.

Regeringen diskuterade tillämpningen av fyra paragrafer i beredskapslagen, men förhandlingarna kommer ännu att fortsätta.

Man siktar på att fatta beslut om aktiveringen av beredskapslagen på fredag.

Aktuella paragrafer är 86 och 88 som handlar om social- och hälsovårdsenheternas verksamhet. De ger bland annat möjlighet att flytta resurser från ett verksamhetsdistrikt till ett annat och gör det möjligt att avstå från ordnande av icke brådskande vård.

Dessutom överväger regeringen tillämpa paragraferna 106 och 107, vilka ger regeringen befogenheter att avgöra vilken myndighet eller statlig enhet som får bestämma om ett ärende.

Regeringen diskuterade också om att vaccinera valfunktionärer för kommunalvalet. Det här skulle kräva att man ändrar på den nuvarande vaccineringsordningen.

Om kommunalvalet arrangeras som planerat är regeringen beredd att ändra på vaccineringsordningen. Coronavaccinet kan ges till valfunktionärer som förrättar hemmaröstningen. Dessutom ska kommunerna se till att valfunktionärer som hör till riskgrupper eller är över 70 år gamla vaccineras i god tid.

"Vi måste se till att restriktionerna verkställs"

Institutet för hälsa och välfärd rapporterade dystra coronasiffror i dag: 797 nya fall. Det kom inte som en överraskning för ministrarna som anlände till regeringens förhandlingar i Ständerhuset på onsdagskvällen.

– Vi har varnat för att situationen kan eskalera, och nu ser den ut att göra det inte bara i Nyland, utan också på andra håll, säger familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP).

Kiuru säger att alla nu måste se till att de restriktioner som infördes i måndags går att verkställa fullt ut.

– Jag är mycket orolig för hur väl människor kommer att förbinda sig vid att alla gällande åtgärder tillämpas så att vi tillsammans kan se till att vi inte hamnar i samma situation som i andra länder.

Restriktionerna fungerar endast om de följs

Kulturminister Annika Saarikko (C) säger att regeringen överväger alla åtgärder som bara är nödvändiga. Målet är att säkerställa att hälsovården fungerar i ett läge då antalet coronapatienter ökar.

– Regeringen kan skydda finländarna genom restriktioner, men det lyckas endast om vi följer dem, säger Saarikko.

Inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna) säger att situationen ser ut att bli värre, och ännu dystrare coronasiffror kan vara i sikte. Hon säger att regeringen nu överväger alla alternativ, och att inga åtgärder kan uteslutas.

Ohisalo säger ändå att hon förstår att den här krisen och restriktionerna tär på allas krafter.

– Vi ser på dödlighetssiffrorna att vaccineringarna fungerar - det ger ljus i ändan av tunneln.

Statsminister Sanna Marin (SDP) sa på tisdagskvällen att man kommer att förbereda så kallade ibruktagningsförordningar som regeringen bör ge till riksdagen för att kunna tillämpa av beredskapslagen.

Regeringen tvingades ta timeout

I måndags konstaterade regeringen att undantagsförhållanden råder i Finland, på samma sätt som under våren 2020.

Då sa Sanna Marin att man kommer att aktivera paragraferna 106 och 107 i beredskapslagen, men endast i tillämpliga delar och inte fullt ut.

Samma dag meddelade Marin ändå att man kommer att ta timeout och inte tillämpa lagen innan det finns klarhet om förutsättningarna för att göra det.

Artikeln uppdaterades 3.3 klockan 16.35 med ministrarnas kommentarer före mötet och klockan 21.23 med information om förhandlingarnas resultat.

Artikeln uppdaterades 4.3 kl. 14.29, en av Krista Kiurus översatta kommentarer gjordes tydligare så den inte skulle missförstås.

Läs också