Hoppa till huvudinnehåll

Respiratorns batteri tog slut under natten och patienten dog – primärskötare döms för dråp men får inget straff

Tyhjä sairaalasänky eristyshuoneessa Ivalon terveyskeskuksessa
Skötarens uppgift var att se till att patienten var kopplad till en respirator. Arkivbild. Tyhjä sairaalasänky eristyshuoneessa Ivalon terveyskeskuksessa Bild: Vesa Toppari / Yle Ivalo,hälsocentraler,sjukhus,Lappland,Yle Saame,Yle Sápmi

En kvinnlig primärskötare har dömts för dråp på en patient vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikts HUS:s Hjärt- och lungcentrum. Hon anses otillräknelig och får därför inget straff. Helsingfors tingsrätt gav domen på onsdagen.

Brottet ägde rum natten mellan den första och andra januari 2020, hemma hos patienten. Den då 57-åriga vårdaren har jobbat som ansvarig skötare i patientens vårdteam den ifrågavarande natten.

Patienten led av en sjukdom som gjorde att han var beroende av en respirator. Skötaren hade kopplat honom till respiratorn som satt fast på hans rullstol fastän hon borde ha kopplat honom till den som fanns vid hans säng.

Under natten började respiratorns yttre batteri blinka och föra oväsen då det tömdes. Det inre reservbatteriet tog då över men också det tömdes under morgonnatten. Också den här gången har stolen larmat med ljud, men skötaren reagerade inte och kopplade inte patienten till en fungerande respirator.

Patienten dog allra senast strax innan klockan sex på morgonen.

Skötarens uppgift var att se till att patienten var kopplad till en respirator.

Säger sig inte minnas händelsen

I Helsingfors tingsrätt har den centrala frågan handlat om ifall kvinnan handlat med avsikt.

Den åtalade skötaren har förnekat sin skuld. Hon säger sig ha varit i fysiskt svagt skick i stunden och minns inte händelsen.

Hon har behandlats vid en rättspsykiatrisk enhet under tingsrättens behandling och enligt undersökningarna där har hon konstaterats otillräknelig.

Tingsrätten anser henne skyldig till dråp men hon får inget straff. Hon döms däremot att betala ersättningar till offrets syster.

Skötaren sades upp efter att händelsen uppdagades. Hon hade jobbat vid andningsförlamningsenheten vid HUS sedan början av 2010-talet. Innan dess jobbade hon som sjukskötare.

Läs också