Hoppa till huvudinnehåll

VM i dag: Historisk tävling i Oberstdorf – damerna får göra sin debut i stora backen

Damerna har aldrig fått tävla två gånger individuellt i ett mästerskap. I kväll är det dags – stora backen väntar för första gången i ett VM.

Klockan 18.10 Backhoppning, damer HS 137

Kommentator: Mikael Oivo

Finland: Susanna Forsström, Jenny Rautionaho, Julia Kykkänen

Två damer är ute efter revansch i damernas historiska första VM-tävling i stora backen.

I normalbacken ledde österrikiskan Marita Kramer tävlingen efter den första omgången men slutade fyra. I samma tävling lyckades den sextiofaldiga världscupvinnaren Sara Takanashi inte ännu heller vinna sin första individuella guldmedalj då hon kom trea.

De två ovannämnda damerna hör till de allra största guldkandidaterna i dagens tävling. De utmanas av bland annat två världsmästare och ett starkt hemmahopp.

Den färska världsmästaren Ema Klinec verkade lite omtumlad i lagtävlingarna efter sitt VM-guld, men i kvalet i normalbacken hoppade hon bra igen och slutade tvåa.

Norskan Maren Lundby var endast sexa i kvalet, men OS- och VM-guldmedaljören visade med sitt silver i normalbacken att hon klarar av att plocka fram något extra när det gäller.

Katharina Althaus från Oberstdorf, som vann VM-silver 2019, har bättrat på under mästerskapens gång och har en fördel av att få hoppa i hemmabacken – räkna inte ut henne.

Julia Kykkänen har inte kommit 20 i topp i världscupen den här säsongen, men hennes prestationer i stora backen i Oberstdorf har varit av den kalibern att den bedriften känns realistisk i dagens tävling. I kvalet kom hon på 18:e plats.

Jenny Rautionaho och Susanna Forsström kämpar om en plats bland de 30 bästa.

Läs också