Hoppa till huvudinnehåll

Wilhelm Stenbacka: Balansen det viktigaste att träna för motionsåkaren

Finlands svenska idrott (FSI) arrangerar i vinter skidteknikkurser på svenska för vuxna både i klassisk teknik och i fristil. Från början av februari till slutet av mars ordnas sammanlagt över 50 kurser runt om i landet.

FSI:s motionschef och aktiva tävlingsåkare Wilhelm Stenbacka håller i trådarna och han besökte även Ekenäs inom ramen för skidskolan.

– Balans på ett ben är väldigt viktigt i skidåkning, både i klassisk åkning och i fristil. Där har motionsskidarna ofta stora brister. Dels i att ha en bra balans och dels i att våga stå på en skida, konstaterar Wilhelm Stenbacka.

Skidåkare glider på en skida i skidspåret
Balansövningar på en skida i skidspåret i Västerby. Grundkursen i klassisk skidteknik gav deltagarna många nya färdigheter. Skidåkare glider på en skida i skidspåret Bild: Ilse Klockars / Yle Raseborg,längdskidåkning,västerby skidcentrum

Intresset för kurserna i Ekenäs var stort, även om både coronasituationen och tövädret påverkade det slutliga deltagarantalet.

Kerstin Rehnström är aktiv simmare som hittat till skidspåret eftersom coronaepidemin har stängt simhallarna. Genom teknikkurser hoppas hon på större njutning i skidspåret.

– Förut har jag aldrig använt mina magmuskler när jag parstakat. Och jag borde våga flytta vikten från ena sidan till den andra, berättar Kerstin Rehnström om nya insikter.

Kvinna i bild
Nya insikter i skidspåret. Kerstin Rehnström följer koncentrerat med instruktörens demostration av följande övning i klassisk skidteknik. Kvinna i bild Bild: Ilse Klockars / Yle Raseborg,längdskidåkning,kerstin rehnström

Mera information om skidkurser arrangerade av Finlands svenska idrott hittar du på idrott.fi.

Lyssna hur det gick till under kursen i klassisk skidåkning i Ekenäs.

Vill du ta del av Wilhelms bästa tips för att utveckla din klassiska skidåkning skall du titta på denna tipsvideo!

Läs också