Hoppa till huvudinnehåll

Analys: Vad har hänt med Vänsterförbundet under Li Anderssons föräldraledighet? Tuff kamp i täten – om det blir kommunalval

Li Andersson i sidoprofil.
Vänsterförbundets Li Andersson. Li Andersson i sidoprofil. Bild: Arash Matin / Yle Li Andersson,Vänsterförbundet

Yles partimätning visar att marginalerna mellan SDP, Samlingspartiet och Sannfinländarna minskar när valet närmar sig. Om valdeltagandet blir lågt gör det också resultatet osäkrare, analyserar Svenska Yles Magnus Swanljung.

Den stora frågan är förstås om det alls kan bli något kommunalval i vår. Det epidemiologiska läget talar allt mer mot det.

Om partierna håller fast vid att kommunalval ska hållas söndagen den 18 april måste de ha en klar plan för hur alla ska kunna – och våga – rösta.

Om valdeltagandet blir lågt lider demokratin. Särskilt om det visar sig att vissa befolkningsgrupper röstar mindre än vanligt.

Ett sannolikt lågt valdeltagande är också någonting att hålla i bakhuvudet när man analyserar Yle:s partimätning – som alltså mäter väljarstödet i kommunalvalet.


Mätningen bjuder inte särskilt stora överraskningar jämfört med den förra. Allt tydligare är det ändå att kampen om första platsen blir hård.

Men först mätningens enda riktigt stora överraskning: Vänsterförbundet, vars väljarstöd ökar med nästan 2 procentenheter till 9,1.

Man ska vara försiktig med att dra alltför stora växlar på enskilda partimätningar. Mätningarna är alltid statistiska övningar och enskilda toppar jämnar ofta ut sig.

Li Andersson som vikarieras av Jussi Saramo i regeringen behöver knappast ta det personligt.

Men när man dyker in i materialet ser man ändå att Vänsterförbundet under den senaste månaden lyckas täppa till alla flanker.

Det tidigare läckaget till SDP och De gröna har mattats av. Och läckaget till Sannfinländarna har stannat helt.

Man kan fråga sig om orsaken står att finna hos Vänsterförbundet eller Sannfinländarna.

Inom Vänsterförbundet har en del frågat sig om partiet glömt den väljargrupp som Timo Soini beskrivit som “arbetare med rövhår”. Känns partiet nu mer relevant för dem?

Eller har bara Sannfinländarna ännu tydligare bekänt färg som ett högerparti i den ekonomiska politiken nu när valdebatterna kommit igång?

En annan sak är att partimätningen gäller kommunalvalet. Höstens vagt dalande väljarstöd för Vänsterförbundet gällde riksdagsval.

I det förra kommunalvalet fick Vänsterförbundet 8,8 procent.

Börjar Sanna Marin-effekten avta för SDP?

Kanske beror också SDP:s återgång till normala siffror efter fjolårets rekordstöd på att väljarna nu på allvar börjat fundera på vem de ska rösta på i den egna kommunen.

SDP slinker med 19,5 procent för första gången på länge ner under 20-procentsgränsen.

Klar är att sossarna inte kan ta en valseger för given. I kampen om första plats slåss de nu inte bara mot Sannfinländarna (18,7 procent) men också mot Samlingspartiet (18,0 procent).

I alla kommuner går det inte att rösta på Sanna Marin och väljarstödet börjar svikta särskilt på landsbygden och i Norra och Östra Finland.

Vilket parti som får det största väljarstödet nationellt avgör inte makten i kommunerna men har en viktig psykologisk betydelse.

Samlingspartiet har lyckats ta hem segern i tre kommunalval i följd.

För Samlingspartiet står och faller kommunalvalet på de stora städerna – inte minst Helsingfors.

Ännu i den här mätningen ser vi inte slutresultatet av partiets interna gräl om borgmästarkandidater som blottade gamla bråk mellan partiets konservativa och liberala.

En del av mätningen gjordes efter att Kirsi Piha dragit sig ur borgmästarkampen. Men om väljarna köper Juhana Vartiainen som nu vill bli borgmästare eller blidkas av Elina Lepomäki som ska samla liberala röster i Helsingfors återstår att se.

Sannfinländarna som vill göra valet till en förtroendeomröstning om regeringen har hur som helst fortsatt flyt.

Särskilt i mindre kommuner på landsbygden går partiet framåt även om det inte syns i de nationella siffrorna.

Partiet har inte alltid lyckats infria förväntningarna i kommunalval, men hur det än går kan man troligen utropa “jytky”. I det förra kommunalvalet fick Sannfinländarna 8,8 procent, nu ligger man på 18,7.

Läs mera:

Yles partimätning: SDP etta inför kommunalvalet – det blir ändå en hård kamp om segern i valet

Socialdemokraterna (SDP) är fortfarande etta i Yles partimätning. SDP har nu ett väljarstöd på 19,5 procent. Partimätningen mäter för andra månaden i rad stödet i kommunalvalet.

Läs också