Hoppa till huvudinnehåll

Bildningsdirektör: "Det är oacceptabelt att beslutet om distansundervisning dröjde så länge"

Kvinna framför gul byggnadsfasad.
Vasa hade förberett sig för distansundervisning men bildningsdirektör Christina Knookala säger att beslutet dröjde på tok för länge. Kvinna framför gul byggnadsfasad. Bild: Yle/Moa Mattfolk Vasa,Österbotten,tjänstemän,bildningsdirektörer,christina knookala

Beslutet om distansundervisning i högstadierna i Vasa sjukvårdsdistrikt dröjde oacceptabelt länge anser bildningsdirektör Christina Knookala i Vasa. - Det är märkligt, beredskapen borde ha funnits efter distansundervisningen i våras.

Frågan om ifall tusentals skolelever i Österbotten ska gå till skolan på måndagen var öppen till sent på torsdag eftermiddag. Först då kom Regionförvaltningsverkets beslut om att högstadierna övergår till distansundervisning i tre veckor.

Bildningsdirektör Christina Knookala är kritisk till att beslutet dröjde så länge. I Vasa hade man ändå förberett sig på distansundervisning.

- Annars hade vi varit i en svår sits nu. Vi har förberett oss på distansundervisning och därför gav beslutet en känsla av lättnad. Nu kan vi börja verkställa våra planer, säger Knookala.

De elever som behöver särskilt stöd i skolan eller har en förlängd läroplikt får ändå delta i närundervisning.

Regionförvaltningsverket väntade på information

På Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland säger överdirektör Marko Pukkinen att man tog beslutet om distansundervisning så snabbt man bara kunde.

Men först krävdes det att man hade fakta på hand.

- För att ta beslut måste Regionförvaltningsverket få den nödvändiga informationen av coronasamordningsgruppen.

Pukkinen säger att beslut om distansundervisning inte är något som tas lättvindigt. Både regeringen och epidemiologer måste ge klartecken.

- Det här är inte något som Regionförvaltningsverket kan ta ställning till. Information om pandemiläget i sjukvårdsdistriktet är en betydande sak som vi måste få information om från coronasamordningsgruppen, säger Pukkinen.

Matsalen i Cronhjelmskolan
Cronhjelmskolan i Larsmo kommer inte att fyllas av elever efter sportlovet. Men matutdelningen är redan ordnad. Matsalen i Cronhjelmskolan Bild: YLE/Chanette Härus Österbotten,Larsmo,cronhjelmskolan

Larsmo informerade hemmen förra veckan

Bildningschef Carola Holm-Palonen i Larsmo säger att man redan förra veckan skickade ut information till alla vårdnadshavare och elever om att distansundervisning är att vänta.

Skolköket har också förberett sig för matutdelning till distansstuderande elever.

- Om eleverna trots allt hade fått komma till skolan på måndag så hade situationen blivit utmanande och kökspersonalen hade blivit tvungen att koka soppa på en spik, säger Holm-Palonen.

Carola Holm-Palonen säger att man den här gången trots allt har erfarenheter från i våras. Inom bildningen har man också gjort många framsteg vad gäller distansundervisningen, inte minst vad gäller den tekniska biten.

Därför river beskedet om distansundervisning inte upp så starka känslor nu.

- Lärarna vågar mera och är också bättre förberedda. Jag har inte hört någon säga att det här beskedet är hemskt utan nu tar detta en dag i taget, säger Holm-Palonen.

Jan Levander
Jan Levander säger att beslutet var en lättnad. Jan Levander Bild: Nathalie Lindvall jakobstad

Jakobstad har finslipat rutinerna för distansundervisning

I Jakobstad hade bildningssektorn också förbett sig för distansundervisning säger bildningsdirektör Jan Levander. Man har redan ordnat med matutdelning till dem som studerar på distans.

- Jag är främst lättad över att vi äntligen fick ett beslut och trots att det dröjde är vi rätt välförberedda, säger Levander.

Utifrån regeringens ställningstaganden hade bildningssektorn utgått från att det blir distansundervisning.

- Vi tog det här rätt förgivet och inledde därför våra förberedelser. Vi har ju gjort det här en gång tidigare och finslipat våra egna direktiv om hur distansundervisningen ska gå till, säger Levander.

Gymnasierna i Vasa och Jakobstad går på distans

Vad gäller andra stadiets utbildning får kommunerna själva ta beslut. Båda Jakobstad och Vasa har tagit beslut om att gymnasierna ska studera på distans.

- På så vis kan vi också försäkra oss om att studentskrivningarna kan genomföras tryggt och säkert, säger bildningsdirektör Jan Levander i Jakobstad.

Beslutet gäller alla i distriktet

Coronaläget är för närvarande inte alarmerande i Jakobstadsområdet. Under senaste tid handlar det om enstaka nya coronafall som registrerats.

Jan Levander säger att i och med att det var Regionförvaltningsverket som tog beslut om distansundervisning så omfattas också Jakobstad automatiskt av beslutet.

Känns det som ett motiverat beslut för Jakobstads del?

- Det här är ett sätt att hindra smittspridningen i de områden som är i spridningsfasen, och dit hör vi. Jakobstad har också en ganska stor inpendling av arbetskraft så det finns en risk att spridningen tar fart.

Hade det blivit fråga om ett lokalt beslut på kommunnivå så anser Levander att läget varit ett annat.

- Sådan som situationen är i dag hade jag personligen inte ansett att man måste besluta om distansundervisning, om det blivit kommunens sak att bestämma i den här frågan, säger Levander.

En ung flicka studerar på distans. Hon har framför sig en bok på ett skrivbord.
Fram till den 28 mars studerar elever i årskurs sju till åtta hemma. En ung flicka studerar på distans. Hon har framför sig en bok på ett skrivbord. Bild: Henrietta Hassinen / Yle distansundervisning,distansundervisning,distansstudier,skolor,skolelever,grundskolan,hem,undantagstillstånd,undantagslagar,undantagstillstånd,undantagssituationer,hemundervisning,barn (familjemedlemmar),barn (åldersgrupper),moderskap,Wilma,Otava Publishing Company,Sanoma Pro,undervisningsmetoder,undervisningsmateriel,digital kompetens,högstadiet,högstadieelever,junior high school,grundskolans högstadium,högstadie- och gymnasieskolor

Utvärderar läget efter distansundervisningen

När beslutet är ett faktum är nästa utmaning att få distansundervisningen att löpa så smidigt som möjligt. Men visst är närundervisning det som man gärna hade hållit fast vid säger Christina Knookala.

- För vår del gäller det nu att göra vårt bästa för att ge eleverna det stöd de behöver. Där har vi blivit bättre och bättre och utvecklat våra metoder, säger Knookala.

Carola Holm-Palonen säger att man i våras såg att det är stor skillnad på hur bra eleverna klarar distansundervisning.

- Det här är väldigt individuellt, men visst har vi elever som behövt extra stöd för att hinna ikapp med inlärningen, säger Holm-Palonen.

Knookala säger att en del elever kommer att ha svårt att tillgodogöra sig undervisningen på distans. Den är inte är lika effektiv som närundervisningen i skolan.

- Om tre veckor får vi se över läget och gå in med extra stöd där det behövs för att skillnaderna i inlärningen ska bli så liten som möjligt, säger Christina Knookala.

Läs också