Hoppa till huvudinnehåll

Finland gör tre förändringar i herrarnas stafettlag – succéreceptet från Lahtis rivs

För Iivo Niskanen väntar två viktiga tävlingar: fredagens stafett och söndagens femmil.
För Iivo Niskanen väntar två viktiga tävlingar: fredagens stafett och söndagens femmil. För Iivo Niskanen väntar två viktiga tävlingar: fredagens stafett och söndagens femmil. Bild: Lehtikuva / Emmi Korhonen Iivo Niskanen

På fredag går Finlands stafettherrar för medalj skid-VM. I världscupen i Lahtis fick den blåvita kvartetten allt att stämma då Iivo Niskanen stod för en jätteinsats i fristil och Finland slutade tvåa. I VM har Niskanen inte övertygat och får nu köra en sträcka i sin favoritstil – klassiskt.

I slutet av januari stod Finlands stafettherrar för en succéinsats på hemmaplan då kvartetten Perttu Hyvärinen – Ristomatti Hakola – Iivo Niskanen – Joni Mäki knep en sensationell andraplats genom att besegra Ryssland på slutet.

Efter det höjdes förväntningarna inför VM-stafetten, men det blir förändringar. Endast Mäki behåller sin plats som ankare.

Den stora, men inte helt oväntade, förändringen i jämförelse med hur det såg ut i Lahtis är att Iivo Niskanen kör klassiskt och Perttu Hyvärinen fristil.

Hyvärinen och Niskanen byter stil

Iivo Niskanen stod för en svag insats i 15 kilometer i fristil på onsdagen och nu är det alltså bestämt att han åker klassiskt i stafetten.

Därmed får Perttu Hyvärinen, som med sin 17:e plats var bästa finländare i onsdags, köra fristil.

  1. Ristomatti Hakola
  2. Iivo Niskanen
  3. Perttu Hyvärinen
  4. Joni Mäki

Det blir även en annan mindre förändring, då Ristomatti Hakola får ta hand om öppningssträckan. Niskanen kör alltså den andra klassiska etappen.

Hyvärinen åker den första fristilsetappen och det etablerade ankaret Mäki avslutar stafetten.

Stafetten börjar klockan 14.15 på fredag. Norge är storfavorit före RSF, som inte har tillgång till Denis Spitsov och Sergej Ustiugov.

Finland och Frankrike har pekats ut som starka medaljkandidater.

Läs också