Hoppa till huvudinnehåll

Finlands smittkurva pekar brant uppåt – en halv miljon vaccindoser har getts, intensivvårdskapaciteten är inte hotad just nu

Epidemiläget i Finland har snabbt blivit värre. Det säger Institutet för hälsa och välfärds Taneli Puumalainen under presskonferensen där institutet och Social- och hälsovårdsministeriet informerar om hur vaccineringarna framskrider, om coronaläget i Finland och internationellt.

Under de senaste två veckorna har betydligt fler nya fall av coronavirus upptäckts i Finland än tidigare, och antalet fall har ökat oroväckande snabbt trots de restriktiva åtgärderna.

Incidensen har under det två senaste veckorna ökat i nästan alla sjukvårdsdistrikt och merparten av Finland befinner sig i accelerationsfasen eller fasen för samhällsspridning.

Förra veckans coronasaldo var det högsta under hela pandemin hittills

I Finland rapporterades igår nästan 800 nya coronafall. I dag rapporterade institutet om 758 nya fall av coronasmitta och fem nya dödsfall.

Läget har framför allt blivit sämre i Helsingfors- och Nylands sjukvårdsdistrikt, Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt samt på Åland.

I Helsingfors och Nyland utgörs merparten av de nya coronafallen av virusvarianter.

R-talet, som representerar hur många personer som varje smittad person i genomsnitt sprider viruset till, är mellan 1,15 och 1,35 i Finland.

Förra veckan konstaterades det högsta antalet fall under hela pandemin hittills. Den allt sämre situationen kräver mer drastiska åtgärder för att begränsa virusspridningen.

– Både myndigheter och medborgare måste tänka på hur vi kan skydda varandra, säger Pasi Pohjola, direktör på Social- och hälsovårdsministeriet.

Pasi Pohjola.
Pasi Pohjola, direktör på Social- och hälsovårdsministeriet konstaterade att prognoserna visar att behovet av sjukvård ökar. Pasi Pohjola. Bild: Lehtikuva/Jussi Nukari social- och hälsovårdsministeriet,presskonferens,Pasi Pohjola

Ökad belastning på sjukvården

Belastningen på sjukvården har ökat klart den senaste veckan. Behovet av intensivvård har också ökat de senaste veckorna, särskilt i Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt, men intensivvårdens kapacitet är inte hotad.

Överläkare Taneli Puumalainen berättar att man även har fått information om att virusvarianterna ger en något värre sjukdom än den ursprungliga varianten, vilket kan belasta sjukvården.

Totalt har 544 coronapatienter fått intensivvård i Finland. Av dem är 66 procent män och den genomsnittliga vårdtiden är 11,6 dygn, vilket är litet kortare än i början av pandemin.

Enligt gårdagens uppgifter vårdas 38 personer för covid-19 på intensivvårdsavdelningar.

Nästan en halv miljon vaccindoser har delats ut - vaccineringstakten ska öka i april

Nästan en halv miljon vaccindoser har getts i Finland. Över 60 procent av personerna över 90 år och ungefär hälften av åldersgruppen 80-89 år har fått minst en dos av vaccinet.

Om vacciner levereras som utlovat kommer vaccineringstakten att öka i april och vaccinering av personer i arbetsför ålder inleds senast i juni.

Flera europeiska länder funderar på att ge Astra Zenecas coronavaccin också till personer över 70 år. Den nationella expertgruppen för vaccinationsfrågor (KRAR) ska inom en snar framtid ta ställning till om det är möjligt i Finland.

Här kan du läsa liverapporteringen från presskonferensen:

Läs också