Hoppa till huvudinnehåll

Gästhamnen i Dalsbruk utvecklas med butik och bistro: ”Vi hoppas locka fler besökare till ön med lokalt samarbete och lokala råvaror”

Seidi Lindroos står i svart jacka och visar upp Dalsbruks gästhamn.
Till höger på andra sidan viken, bakom ekonomichef Seidi Lindroos, intill den vita fyren, är det tänkt att den nya bistron och skärgårdsbutiken ska byggas. Seidi Lindroos står i svart jacka och visar upp Dalsbruks gästhamn. Bild: Yle / Jesper Alm. Dalsbruk,gästhamnar,seidi lindroos

Företaget utvidgar sin verksamhet och öppnar skärgårdsbutik och bistro intill gästhamnen i Dalsbruk. Till sommaren ska allt stå klart för att ta emot nya och gamla båtgäster och turister.

- Vi kommer att bygga de byggnader som behövs i så kallade containrar och det här byggarbetet pågår under våren, säger DB Marinas ekonomichef Seidi Lindroos. Närmare sommaren börjar sedan arbetet vid vågbrytaren och till säsongsöppningen får den vita fyren sällskap av butik och bistro.

Konceptbild på hur den nya skärgårdsbutiken och bistron ska se ut i Dalsbruks gästhamn.
Så här är det tänkt att den nya butiken och bistron ska se ut då den väl står klar i sommar. Konceptbild på hur den nya skärgårdsbutiken och bistron ska se ut i Dalsbruks gästhamn. Bild: DB Marina. Dalsbruk,gästhamnar,DB Marina

Servicenivån i Dalsbruk förbättras då utbudet växer

Vid Kimitoöns kommun är man väldigt nöjd med att DB Marina nu öppnar nytt koncept för det är något som har saknats i Dalsbruk.

Benjamin Donner ute på tur med långfärdsskridskorna.
Turismchef Benjamin Donner är glad att företagarna vill satsa på Dalsbruk. Det betyder ett lyft för hela orten. Benjamin Donner ute på tur med långfärdsskridskorna. Bild: Benjamin Donner vinter,långfärdsskridskoåkning,benjamin donner

- Det är väldigt roligt att företagarna vill satsa och se framåt trots coronapandemin, säger turismchef Benjamin Donner vid Kimitoöns kommun. Det satsas mycket på Dalsbruk just nu och det finns alla möjligheter att locka fler besökare till ön nästa sommar.

Fjolåret blev trots farhågorna något av ett rekordår för många skärgårdsföretagare då finländarna fick upp ögonen för den åboländska skärgården.

Koncept och flygbild över Dalsbruks gästhamn.
Till vänster kan man se hur den nya satsningen är tänkt att smälta in med resten av gästhamnen i Dalsbruk. Koncept och flygbild över Dalsbruks gästhamn. Bild: Petri Järvinen / DB Marina. Dalsbruk

- Det är svårt att sia om hur det blir i sommar men vi och företagarna tror på en framtid, säger Donner. Men för att människor ska komma vare sig det är med båt eller bil krävs det service och de är bra att få ett tillägg till paletten.

Lokala råvaror ska locka till Dalsbruk

Tone Leganger har utvecklat konceptet för skärgårdsbutiken och bistron.

- Lokala råvaror finns det gott om på orten och vi kommer att använda alla som bara vill vara med i både köket och butiken, säger Leganger. Hur mycket och vad som kommer att intressera är svårt att säga nu då allt bara öppnar men det är roligt att det finns så mycket lokalt producerat på orten.

Blonda Tone Leganger står i gul rock på vintrig småbåtsbrygga i Dalsbruk.
För Tone Leganger är det spännande tider som råder då konceptet hon har utvecklat äntligen börjat konkretiseras. Blonda Tone Leganger står i gul rock på vintrig småbåtsbrygga i Dalsbruk. Bild: Yle / Jesper Alm. Dalsbruk,gästhamnar,tone leganger

För Leganger gäller det nu att finslipa konceptet så att allt är klart då dörrarna slås upp om cirka tre månader.

- Det ska bli roligt att de hur allt börjar rulla på då vi väl har kommit igång, säger Leganger. Att samarbeta med lokala producenter är viktigt och ett av Kimitoöns trumfkort.

Nyanställningar att vänta

DB Marina har sedan starten haft fullt upp och nu breddar man sitt sortiment för båtgästerna.

- Vi bygger i samarbete med andra entreprenörer upp ett kluster för båtägare, säger Lindroos. Vi ser att det är viktigt att erbjuda en fullgod service med det där lilla extra för att locka både nya och gamla kunder.

Vit fyr står på vågbrytare i Dalsbruks gästhamn.
Här där den vita fyren nu står ensam på vågbrytaren är det tänkt att den nya bistron med butik och brygga ska ligga. Vit fyr står på vågbrytare i Dalsbruks gästhamn. Bild: Yle / Jesper Alm. Dalsbruk,gästhamnar

För att få allt att fungera då verksamheten växer kommer det också att bli aktuellt med nyanställningar.

Hur många är ännu svårt att säga, men troligtvis handlar det om sex nyanställningar till sommaren.

Läs också