Hoppa till huvudinnehåll

MTV: President Tarja Halonen bekräftar att Ryssland erbjudit Finland tillverkningsteknologi för Sputnik-vaccinet

Tarja Halonen.
President Tarja Halonen talade med ryska överhusets ordförande Valentina Matvijenko på WHO:s uppdrag. Tarja Halonen. Bild: Henrietta Hassinen / Yle Tarja Halonen,presidenter

Ryssland har frågat president Tarja Halonen om Finland vill börja tillverka det ryska coronavaccinet Sputnik V, det bekräftade Halonen för MTV på torsdagen.

President Halonen kontaktade ordföranden för ryska parlamentets överhus, Valentina Matvijenko, på uppdrag av Världshälsoorganisationen WHO. På agendan stod försök att få Sputnik V med på en allmän godkännandeprocess. Då skulle inte alla länder behöva genomföra egna studier.

Under mötet frågade Matvijenko en överraskad Halonen om hon tror att Finland vill ha utrustning för att tillverka det ryska vaccinet.

Valentina Matvijenko
Valentina Matvijenko är ordförande för den ryska federala församlingen. Valentina Matvijenko Bild: EPA/SALVATORE DI NOLFI Valentina Matvijenko

- Jag tackade och förklarade att jag såklart inte har fullmakten som behövs för att svara på erbjudandet, men att jag ska framföra förfrågan till beslutsfattarna, berättar Halonen för MTV.

THL: Vi har redan kunskapen i landet

Enligt nyhetsbyrån Tass, som citerar Parlamentskaja Gazeta, är Ryssland beredda att leverera teknologin så fort Finland säger att man är intresserad. Då kunde också tillverkningen av vaccin påbörjas snabbt i Finland.

Vid Hälsomyndigheten THL säger överläkare Hanna Nohynek att hon inte känt till Halonens samtal med Matvijenko på förhand. Nohynek säger att Finland redan har kunskap om vaccin av den ryska typen.

- Vi har knowhow om adenovirusvektorvaccin. Forskare vid universiteten i östra Finland och Helsingfors har arbetat med det i åratal, och behärskar tekniken, säger hon.

Inte heller Social- och hälsovårdsministeriet har känt till Halonens kontakt till Ryssland. Vid ministeriet framhåller man att Halonen i det här fallet jobbar för WHO.

För det arbetet har Halonen fått allmän information om coronavacciner från ministeriet.

Niinistö: Skäl att utreda samarbete

President Sauli Niinistö sa i en kommentar för MTV3 på fredag att det är skäl att utreda frågan om samarbete med Ryssland.

– President Putin har upprepade gånger talat om vaccinet och senast (i slutet av januari) nämnt möjligheten till ett eventuellt teknologisamarbete med flera europeiska länder, bland dem Finland.

– När [europeiska läkemedelsmyndigheten] EMA nu utreder Sputnik-vaccinet är frågan aktuell. I en situation med vaccinbrist är det säkert skäl att undersöka alla möjligheter att få bukt med bristen, säger Niinistö.

Kan få försäljningstillstånd av EU

Tidigare på torsdagen kom beskedet att EU:s läkemedelsmyndighet EMA påbörjar en löpande granskning av Sputnik V. När EMA har samlat all data som behövs kan vaccinet få försäljningstillstånd.

Vaccinet är officiellt registrerat i Ryssland som Gam-COVID-Vac.

Flera europeiska länder har redan på eget bevåg beställt Sputnik V av Ryssland. Mer om det i Nyhetspodden:

Artikeln uppdaterad 5.3 kl 15:28 med president Sauli Niinistös kommentar.

Läs också