Hoppa till huvudinnehåll

Muren i Strömsös trädgård får en mjuk grind av stålrör, armeringsjärn och rörkrokar

Trädgården ligger insnöad och i väntan på den varma vårsolen och odlingssäsongen bygger vi en järngrind. Grinden blir murprojektets grande finale.

Grinden är den sista pusselbiten i bygget som ska hindra våra fyrbenta vänner från att mumsa i sig grönkålen.

Vi hoppas att grinden, trots sitt hårda material, känns inbjudande för den som besöker Strömsö.

Jim och Lee på skidor i Strömsös trädgård.
Jim och Lee är klara med sitt gemensamma projekt. Jim och Lee på skidor i Strömsös trädgård. Bild: Yle/Juha Leskelä Strömsö,Jim Björni,Lee Esselström,mur

Rundade hörn ger ett mjukt intryck

Eftersom grinden är två meter bred och grinddhalvorna ganska tunga ville jag använda ordentligt tjockt och stadigt material till stommen.

Grinden är gjord av svarta stålrör, vilket betyder att de kommer att rosta på sikt. Rören är nämligen inte behandlade på något sätt.

Svarta stålrör används inom VVS-branschen och går att köpa i butiker som säljer den typen av material.

Byggmaterial till en grind.
Rörkrökar, stålrör och gamla gångjärn. Byggmaterial till en grind. Bild: Yle/Juha Leskelä Strömsö,Jim Björni,grind

Rörkrökar finns också att köpa i VVS-butiker. Det är svårt att själv böja rör utan att de blir platta. De här krökarna fungerar utmärkt för att få en mjuk böj i hörnen på grinden.

Krökarna kan köpas i olika tumstorlekar och i olika stora vinklar. Krökarna till vår grind är 90 grader och med innergänga. Jag beställde rören färdigt gängade och i rätt längd.

Jim bygger en grind.
Jim putsar metallen med vinkelslip innan han svetsar. Jim bygger en grind. Bild: Yle/Juha Leskelä Strömsö,Jim Björni,grind

Bokstäverna och gallret lättar upp

Det går bra att svetsa fast rören och krökarna också om de inte är gängade men en liten gänga underlättar både monteringen och jobbet med att få grinden rak.

I och med att gängorna finns i alla ändar måste man gänga in rören på ett speciellt sätt. Börja med att gänga in det ena så långt det går. Gänga sedan i den andra änden genom att snurra röret tillbaka.

Detta moment är ganska svårt att beskriva men det blir väldigt tydligt när man har alla rördelar framför sig.

Gallret spände jag fast på 8 mm armeringsjärn. Jag svetsade också fast ett armeringsjärn i den övre delen för att få en plats för bokstäverna.

Metallbokstäver.
Jim böjde till femton bokstäver. Metallbokstäver. Bild: Yle/Strömsö Strömsö,Jim Björni,grind

Bokstäverna satt jag dit på skoj. Vi tänkte att "odla din trädgård" kunde vara ett passande budskap på en trädgårdsgrind.

Ifall du tänker göra något liknande rekommenderar jag att du väljer ett ganska kort budskap - bokstäverna är inte helt lätta att få till.

Jag böjde våra femton bokstäver av 6 mm armeringsjärn.

Det ska vara lätt att öppna och stänga en grind

Stängningsmekanismen gjorde jag av 30 mm brett och 3 mm tjockt flatjärn. Den ena grindhalvans stoppmekanism gjorde jag av järnrör och 8 mm armeringsjärn.

Ett lås till en grind.
Stängningsmekanismen. Ett lås till en grind. Bild: Yle/Strömsö Strömsö,Jim Björni,grind

För att binda ihop murstolparna och för att få en stadig ram för de två grindhalvorna svetsade jag ihop en stomme av kraftiga järnbalkar.

I balkarna var det lätt att dels fästa gångjärn men också att göra hål för en enkel stoppmekanism. Den ena grindhalvan måste gå att hållas stängd för att grinden ska fungera.

Gångjärnen till grinden är återvunna. Jag kapade av dem och svetsades fast dem i grinden och stommen.

Gångjärn till en grind.
Gångjärnen är fastsvetsade i grinden och i stommen. Gångjärn till en grind. Bild: Yle/Strömsö Strömsö,Jim Björni,grind