Hoppa till huvudinnehåll

Nu begränsas antalet besökare i privata lokaler också i Egentliga Finland och Satakunta – årskurs 7 till 9 pluggar på distans

Två män sitter på konditionscyklar i ett tomt gym.
Snart måste exempelvis gym i Egentliga Finland se till att inte mer än 10 personer vistas samtidigt i lokalerna. Två män sitter på konditionscyklar i ett tomt gym. Bild: Lehtikuva gym,Elixia,träning

Regionförvaltningsverket i sydvästra Finland har beslutat att begränsa antalet kunder i privata lokaler. Dessutom måste privata aktörer se till att det är möjligt att hålla avstånd i lokalerna.

Alla inomhuslokaler för över tio personer och utomhuslokaler för över 50 personer måste stänga enligt de nya begränsningarna. I praktiken innebär det här att privata aktörer har rätt att hålla öppet, om man kan se till att inte fler än tio personer vistas i lokalerna samtidigt.

Det här gäller exempelvis idrottslokaler såsom gym, simhallar och badinrättningar. Reglerna gäller också annan hobbyverksamhet, såsom exempelvis körövningar. Reglerna gäller även för alla allmänna utrymmen i köpcentrum, men inte själva affärslokalerna eller ingångarna till dem.

Begränsningarna är i kraft i två veckor från och med den 8 mars.

Privata aktörer ska också se till att det går att undvika närkontakter i lokalerna. Det här gäller från och med den 6 mars i en månad.

Dessutom meddelade Regionförvaltningsverket att grundskolans övre klasser ska övergå till distansundervisning i 3 veckor från och med den 8 mars.

Läs också