Hoppa till huvudinnehåll

Nu ska varenda en på test när Coronablinkern meddelar om exponering

Koronavilkkusovelluksen ilmoitus mahdollisesta altistumisesta puhelimen näytöllä.
2,3 miljoner finländare använder Coronablinkern. Koronavilkkusovelluksen ilmoitus mahdollisesta altistumisesta puhelimen näytöllä. Bild: Tiina Jutila / Yle Coronablinkern,Helsingfors,COVID-19,coronavirus,coronavirus disease,Wuhan-coronavirus,koronaviruspandemi,coronavirusutbrottet i Finland 2020,coronavirusutbrottet i Europa 2020,pandemier,smittsamma sjukdomar,epidemier,karantän,distansarbete,distansundervisning,exposition,exposure

Från och med i dag uppmanas alla som exponerats för coronaviruset, och som fått meddelande om det via applikationen Coronablinkern, att gå på test.

I den uppdaterade versionen av appen uppmanas den som fått ett exponeringsmeddelande att kontakta hälsovården, som sedan ger mer exakta anvisningar om testningsförfarandet.

Den uppdaterade versionen av appen har kontaktuppgifter till de olika kommunerna.

Alla som fått ett exponeringsmeddelande uppmanas även framöver att undvika kontakt med andra människor.

Gäller nu också symptomfria

Tidigare rekommendation var att de som fått meddelande om exponering via appen, och som uppvisar symptom på covid-19, går på test.

I och med förändringen hoppas hälsomyndigheterna att det blir lättare att bryta smittkedjor.

Coronablinkern sparar inte användarens namn eller kontaktuppgifter. Appen ger inte heller ut information till myndigheterna om användaren.

Omkring 2,3 miljoner finländare har installerat Coronablinkern i sin mobiltelefon.

STT

Läs också