Hoppa till huvudinnehåll

Ojämna vindförhållanden påverkade backmomentet – medaljchansen borta för Ilkka Herola: ”Nästan tre minuter är för mycket”

Ilkka Herola fick lite motvind under sitt hopp i stora backen, men lyckades inte utnyttja det. Han var 19:e i backmomentet och har redan nu insett att han inte kommer att ta en medalj. "Jag går in för att kämpa om de placeringar som är möjliga att ta", säger Herola.

Ilkka Herola har under dagarna i Oberstdorf visat att han träffat rätt med backformen. I den första individuella tävlingen förra veckan hoppade han på en bra nivå, och i lagtävlingen till och med över förväntat.

På träningarna i stora backen har Herola också gjort stabila hopp och i provomgången var han sjunde bästa hoppare.

Men när backmomentet körde i gång rådde det väldigt ojämna vindförhållanden. Vissa hoppade i medvind, andra i motvind och för en del var det nästan vindstilla.

När Herola satt på startbommen var det lite motvind men finländaren klarade inte av att utnyttja det. Herola flög bara 118,5 meter och det gör att han ligger två minuter och 45 sekunder efter täten.

– Det var ett dåligt hopp och jag försökte kanske lite för mycket. Nästan tre minuter är helt klart för mycket, men jag går in för att kämpa om de placeringar som är möjliga att ta, säger Herola till Yle.

Medaljkampen går i första hand mellan Johannes Lamparter, Akito Watabe och Jarl Magnus Riiber. Lamparter var bäst i backen och startar 22 sekunder före Watabe och 37 sekunder före Riiber.

Reponen hoppade längst av finländarna

Herola går ut i spåret några sekunder bakom åkare som Yoshito Watabe, Lukas Greiderer och Jens Lurås Oftebro.

Fyra sekunder bakom Herola startar Perttu Reponen som hoppade längst av finländarna med 121,5 meter.

– Bästa hoppet i stora backen så jag får vara nöjd. Jag kommer nog att ha ett bra utgångsläge, sa Reponen efter sin insats i backmomentet.

Eero Hirvonen hade medvind i sitt hopp och landade på blygsamma 111,5 meter. Han var sämst av finländarna i backmomentet.

Resultat:

1. Johannes Lamparter AUT
2. Akito Watabe JPN +0.22
3. Jarl Magnus Riiber NOR +0.37
4. Ryota Yamamoto JPN +0.38
5. Mario Seidl AUT +1.34
6. Gasper Brecl SLO +1.40
--------------
19. Ilkka Herola FIN +2.45
20. Perttu Reponen FIN +2.49
26 Otto Niittykoski FIN +3.21
30. Eero Hirvonen FIN +3.30

Läs också