Hoppa till huvudinnehåll

Skrällbrons till Finlands damer i VM-stafetten efter att Krista Pärmäkoski slagit Jessie Diggins på upploppet – favoriten Sverige kollapsade redan i inledningen

Damstafetten i skid-VM gick inte alls enligt det förväntade manuskriptet. Förhandsfavoriten Sverige tappade sina segerchanser redan tidigt på den andra sträckan. Finland tog vara på chansen och Krista Pärmäkoski fick åka om bronset på ankarsträckan. Hon slog USA:s spurtstarka Jessie Diggins på upploppet och Finland tog en överraskande medalj.

I Finlands lag inledde Jasmi Joensuu och hon gjorde det bra. Hon växlade som sexa, sju sekunder efter ledande Tjeckien.

På den andra sträckan drog det ryska laget och Norge upp en lucka till den jagande grupp där Finland och Johanna Matintalo ingick.

Den stora överraskningen var att förhandsfavoriten Sverige saknades i gruppen. Jonna Sundling hade problem redan på den första sträckan och på den andra sträckan tappade Charlotte Kalla en och en halv minut till den främsta konkurrenten Norge och Heidi Weng.

– Det var tungt och slitsamt från första stavtag. Jag är ledsen att jag inte klarade av att ge Ebba ett bättre utgångsläge, sa Kalla i Yles tv-intervju.

En trött Charlotte Kalla skickar ut Ebba Andersson på den tredje sträckan. Sverige hade då 1 minut och 39 sekunder upp till ledande Norge.
En trött Charlotte Kalla skickar ut Ebba Andersson på den tredje sträckan. Sverige hade då 1 minut och 39 sekunder upp till ledande Norge. En trött Charlotte Kalla skickar ut Ebba Andersson på den tredje sträckan. Sverige hade då 1 minut och 39 sekunder upp till ledande Norge. Bild: Lehtikuva / Emmi Korhonen Charlotte Kalla,Ebba Andersson

Skidorna var inte de bästa.

– Det var tungt i stakningen och svårt att komma med någon energi i backarna, sa Kalla som varit vass i VM i de tidigare loppen.

Matintalo hängde länge bra med, men tappade på slutet till Tyskland, USA och Schweiz. Riitta-Liisa Roponen fick inleda den tredje sträckan och första fristilssträckan med att jaga.

Den 42-åriga Roponen gjorde det bra och växlade som fyra – ungefär samtidigt som medaljjagande Tyskland och USA.

Medaljchans för Pärmäkoski

Norge och Therese Johaug avgjorde stafetten på den tredje sträckan då Johaug skakade av sig ryskan Tatjana Sorina. Norge hade ett 20 sekunders stort försprång inför den sista sträckan.

USA:s spurtstarka Jessie Diggins och Finlands Krista Pärmäkoski gjorde upp om bronset. Många trodde att Diggins senast på upploppet skulle slå Pärmäkoski, men så gick det inte.

Jessie Diggins hack i häl på Krista Pärmäkoski.
Jessie Diggins hack i häl på Krista Pärmäkoski. Jessie Diggins hack i häl på Krista Pärmäkoski. Bild: Lehtikuva / Emmi Korhonen Krista Pärmäkoski,Jessica Diggins

Pärmäkoski stod för en vass avslutning, passerade Diggins på slutet och amerikanskan kunde inte svara på upploppet.

Finlands tränare Ville Oksanen var rörd.

– Det är svårt att stå upprätt. Vi drömde om en medalj. Det här var vår enda medaljchans. Det var rätt val att låta Krista åka ankarsträckan, sa Oksanen i tv-intervjun.

Krista Pärmäkoski och Jessie Diggins på upploppet i sina sommarkläder.
Krista Pärmäkoski och Jessie Diggins på upploppet i sina sommarkläder. Krista Pärmäkoski och Jessie Diggins på upploppet i sina sommarkläder. Bild: Lehtikuva Krista Pärmäkoski,Jessica Diggins

Ett alternativ var att Pärmäkoski skulle ha åkt en av de klassiska sträckorna, något som hon själv förespråkade.

– Krista själv var på förhand av den åsikten att hon inte skulle ha några möjligheter i en spurtstrid, sa Oksanen.

– På de klassiska sträckorna tappade vi lite, men inte för mycket. På den tredje sträckan lyckades "Ritu" lyfta upp oss och vi fick kämpa om medalj med USA, analyserade tränaren.

Pärmäkoski: "Jag litade inte på min spurtstryka"

Pärmäkoski fick gå igenom sin insats i intervjuzonen.

– Då vi startade hade Tyskland ett litet försprång och Diggins låg bakom mig. Jag tänkte att jag åker upp Tyskland.

– Det gick ganska fort på det första varvet. Jag tänkte att jag måste ta en risk, det spelar ingen roll om det misslyckas och vi slutar femma. På det andra varvet höll jag på att knäckas, men lyckades hänga på Diggins.

Krista Pärmäkoski, Riitta-Liisa Roponen, Johanna Matintalo och Jasmi Joensuu firar på prispallen.
Krista Pärmäkoski, Riitta-Liisa Roponen, Johanna Matintalo och Jasmi Joensuu firar på prispallen. Krista Pärmäkoski, Riitta-Liisa Roponen, Johanna Matintalo och Jasmi Joensuu firar på prispallen. Bild: Lehtikuva / Emmi Korhonen Krista Pärmäkoski,Riitta-Liisa Roponen,Johanna Matintalo,Jasmi Joensuu

Pärmäkoski passerade Diggins i den sista uppförsbacken.

– Diggins var bättre i utförsåkningen på det första varvet. Jag fick ta lite risker. Jag litade inte på min spurtstryka och ville därför vara först på upploppet. Det visade sig vara rätt drag, sa en glad Pärmäkoski.

Finland tog medalj utan en viktig pjäs. Kerttu Niskanen missade VM på grund av skada.

– Vi får tacka vår sjätte spelare i Finland. Kerttu skickade hälsningar från Finland. Vi har tänkt på henne, sa Roponen i tv-intervjun.

Roponen blev den äldsta medaljören i ett skid-VM. Medaljen var Finlands tredje i Oberstdorf. Ilkka Herola har ett silver i nordisk kombination och duon Ristomatti Hakola–Joni Mäki ett silver i lagsprint.

Resultat, damer 4 x 5 km:

1. Norge 53.43,2
(Tiril Udnes Weng, Heidi Weng, Therese Johaug, Helene Marie Fossesholm)

2. RSF +26,6
(Jana Kirpitjenko, Julia Stupak, Tatjana Sorina, Natalja Neprjajeva)

3. Finland +46,2
(Jasmi Joensuu, Johanna Matintalo, Riitta-Liisa Roponen, Krista Pärmäkoski)

4. USA +47,0
(Hailey Swirbul, Sadie Maubet Bjornsen, Rosie Brennan, Jessie Diggins)

5. Tyskland +1.06,4
(Laura Gimmler, Katharina Hennig, Pia Fink, Victoria Carl)

6. Sverige +2.00,0
(Jonna Sundling, Charlotte Kalla, Ebba Andersson, Frida Karlsson)

Läs också