Hoppa till huvudinnehåll

Uppgifter från HUS: Fler unga vuxna på intensiven - även gravida bland dem

En coronapatient vårdas på ett sjukhus i Danmark.
Allt fler unga har behövt intensivvård på sistone. En coronapatient vårdas på ett sjukhus i Danmark. intensivvård,coronavirus

Inom Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt HUS vårdades förra veckan fler unga vuxna covidpatienter på intensivvårdsavdelning än någonsin tidigare under pandemin.

Coronaviruset har fått även annars helt friska 20-30-åringar att insjukna så allvarligt att de behöver intensivvård, enligt sjukhusuppgifter till STT.

Personer under 40 år utgjorde en tredjedel av alla patienter på intensiven förra veckan. De flesta personerna under 30 år som behövt intensivvård har inte någon kronisk sjukdom.

Bland patienterna finns kvinnor i graviditetens slutskede. Flera gånger har läkare tvingats utföra kejsarsnitt för att den stora buken trycker på lungorna.

- Fler gravida kvinnor än tidigare har hamnat på intensiven på det här årets sida än under fjolåret, säger avdelningsöverläkare Minna Tallgren vid intensivvårdsavdelningen på Mejlans sjukhus i Helsingfors.

Enligt Tallgren har allt veterligen slutat bra i samtliga fall.

Oklart vad det beror på att unga blir så sjuka

Tallgren säger att det den här veckan inte finns någon tydlig tillväxttrend för unga patienter.

- Förra veckan funderade vi på om det kan vara frågan om att varianten beter sig annorlunda och att den för unga till intensiven. Men det är för kort tidsperiod för att vi ska kunna säga om det är så, säger Tallgren.

Den brittiska virusvarianten sprids nu särskilt inom HUS-området.

Enligt Tallgren finns det däremot inte något liknande åldersrelaterat fenomen i Storbritannien. Enligt henne är det fortfarande oklart varför en del insjuknar allvarligt.

Personer med övervikt och fetma samt män är överrepresenterade bland de svårast sjuka. Två av tre intensivvårdspatienter är män.

Om de ungas andel av dem som insjuknar allvarligt i covid-19 håller i sig är det ett nytt fenomen. Hittills har majoriteten av intensivvårdspatienterna varit över 60 år.

Vården av covidpatienter har utvecklats sedan i fjol våras så att färre patienter som hamnar på sjukhus behöver intensivvård. De flesta som fått intensivvård tillfrisknar.

STT

.

Läs också