Hoppa till huvudinnehåll

Valtteri Bottas ska bli mer krävande och självisk i jakten på VM-titeln: ”Vill kunna blicka tillbaka och säga att jag gav allt”

Valtteri Bottas firar segern i säsongens första grand prix.
Valtteri Bottas. Valtteri Bottas firar segern i säsongens första grand prix. Bild: imago sport / All Over Press Valtteri Bottas

Kravnivån är högre än någonsin tidigare och samtidigt ska Valtteri Bottas också ta en större roll inom Mercedes. Det ska leda fram till den stora målsättningen – att bli världsmästare. Jag tror absolut att jag kan kämpa om titeln, säger Bottas.

I slutet av mars startar en ny säsong i formel 1 då det första racet körs på Sakhir-banan i Bahrain, och Valtteri Bottas inleder då sitt femte år i Mercedes.

Under alla säsonger har han vunnit konstruktörsmästerskapet med stallet, men den individuella VM-titeln saknas. Både 2019 och 2020 startade Bottas väldigt bra men kunde sedan inte hålla den jämnhet som krävs för att på allvar utmana Lewis Hamilton.

– Vi startar från ett tomt bord och jag tror absolut att jag kan kämpa om titeln. Det är målsättningen den här säsongen men vägen dit är lång. Man måste ta allt steg för steg, säger Bottas enligt webbplatsen Motorsport.

Under den kommande säsongen tänker Bottas också ta en större roll inom stallet.

– I år kräver jag mer av mig själv än någonsin, och när vi kommer till sista tävlingen vill jag kunna blicka tillbaka och säga att jag gav allt för att vinna titeln. Det kommer också att vara målsättningen för alla som jobbar med mig.

– Jag kommer att kräva så mycket support och information av teamet som jag har behov av. På det sättet kan jag kanske vara mer självisk, säger han.

Viktigt att diskutera pressen

I slutet av förra säsongen medgav stallchefen Toto Wolff att teamet måste stödja Bottas på ett bättre sätt. Det ledde bland annat till att Wolff sa några upplyftande ord över radion under kvalet i Abu Dhabi.

Inför den kommande säsongen har man haft många diskussioner kring hur mycket press det ska finnas för att Bottas ska nå upp till nästa nivå.

– En del år har jag lagt för mycket press på mig själv, och även känt för mycket press utifrån. Andra gånger har det varit tvärtom med för lite press från min egen sida. Det gäller att hitta den rätta balansen.

– Endast genom att tala med teamet kan man få dem att förstå hur mycket press man känner. Jag måste också vara ärlig och försöka hitta rätt väg in i tävlingarna, säger Bottas.

Läs också