Hoppa till huvudinnehåll

Varför får många unga intensivvård? Varför smittas rekordmånga just nu? 6 coronafrågor du funderat på

Kvinna i grå mössa och beige jacka och munskydd åker tåg, tittar på sin mobiltelefon.
Unga rör sig mera bland folk, vilket kan vara orsaken till att de nu då antalet coronavirusfall i samhället ökar smittas oftare av coronaviruset. Kvinna i grå mössa och beige jacka och munskydd åker tåg, tittar på sin mobiltelefon. Bild: pexels.com/Anna Shvet Munskydd,mobiltelefoner,tåg

Under de senaste två veckorna har antalet nya coronavirusfall ökat märkbart i Finland, vilket också belastar sjukvården mer än tidigare. Samtidigt rapporteras det att det blivit vanligare att unga får intensivvård.

Vi tog reda på svaren till de vanligaste coronarelaterade frågorna.

1. Varför är smittsiffrorna rekordhöga just nu?

Det här är 10-miljonersfrågan som det inte finns ett entydigt svar på.

En orsak är att de olika virusvarianterna smittar lättare. En annan är att det tar tid före nya restriktioner ger effekt.

Taneli Puumalainen på Institutet för hälsa och välfärd tror inte att man kan skylla på att någon viss skyddsåtgärd inte skulle följas tillräckligt bra:

– Det går inte att säga att viruset sprider sig snabbt för att vi till exempel inte tvingas att använda munskydd i bussar och tåg. Munskydden ett lika bra skydd som till exempel att tvätta händerna eller hålla avstånd, och är en del av smittbekämpningen.

2. Varför har myndigheternas prognoser misslyckats?

De nyckfulla virusvarianterna har gjort det svårt att göra upp prognoser, förklarar Taneli Puumalainen.

– Det verkar som att virusvarianterna kommit till Finland i en större skala och eventuellt tidigare än vi trodde.

I början hade varken Finland eller något annat land i Europa kapacitet att göra tillräckligt med analyser gällande vilken virusvariant en patient smittats av.

Dessutom tar det två veckor att analysera vilken virusvariant en person insjuknat i.

Det här innebär att vid det skedet man får ett testsvar, berättar det om läget för två veckor sedan, vilket i sin tur gör det svårt att göra prognoser.

3. Varför har det blivit vanligare att unga smittas av coronaviruset?

Unga personer rör sig mera bland folk och har fler kontakter utanför hemmet vilket gör att de smittas lättare.

Det kan också hända att unga inte är lika oroliga för att bli smittade och därför skyddar sig sämre. Det här kan bero på att unga hört att de inte löper så stor risk för en svår sjukdom, vilket inte riktigt stämmer enligt Matti Reinikainen, professor i anestesiologi och intensivvård.

– Det finns en föreställning om att coronaviruset inte skulle vara farligt för människor som är friska och inte har underliggande sjukdomar. Det här stämmer inte. Man kan inte på förhand säga vem som insjuknar lindrigt och vem som insjuknar i en svårare variant. Runt hälften av de som vårdats på intensiven har inte haft någon underliggande sjukdom.

4. Varför har fler unga än tidigare intensivvårdats i Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt?

Asko Järvinen säger till Svenska Yle att orsakerna är många, men han lyfter upp några huvudpunkter:

  • För tillfället har det blivit vanligare att unga smittas av coronaviruset. Ju fler som insjuknar, desto fler finns det som eventuellt behöver sjukhusvård.
  • Överlag smittas finländarna nu av den brittiska virusvarianten i större utsträckning. Den varianten leder enligt undersökningar oftare till en sjukdomsbild som kräver sjukhusvård.

5. Två tredjedelar av intensivvårdspatienterna är män. Varför det?

Det är inte nytt att män blir sjukare av coronaviruset än kvinnor. Det finns inte heller ett enkelt svar på varför män oftare måste få intensivvård.

Mäns levnadsvanor är ändå ofta sämre än kvinnors, till exempel så är män oftare överviktiga eller röker. Män lider också oftare av hjärt- och kärlsjukdomar.

Dessutom tyder forskning på att kvinnors immunförsvar är bättre på att bekämpa virus.

6. Nu rapporteras det också om gravida som fått intensivvård på grund av coronaviruset. Är det här ett nytt fenomen?

Asko Järvinen berättar att man intensivvårdade gravida också ifjol, men i takt med att coronavirusfallen ökar i samhället, så insjuknar också olika sorts personer i coronaviruset.

Coronaviruset orsakar ofta luftvägsinfektioner. Då en person är gravid ökar syrebehovet, eftersom också fostret måste få syre.

I slutskedet av en graviditet trycker också livmodern på lungorna vilket gör att syreupptagningen belastas ytterligare. Därför kan behovet av intensivvård öka för just gravida.

Det har också rapporterats att gravida som får en covid-19-infektion under den senare delen av graviditeten har en högre risk än andra att föda för tidigt.

Artikeln uppdaterades 5.3.2021 klockan 21.11. I sista stycket ersattes formuleringen "att coronavirus lett till att gravida tvingats föda tidigare än planerat. Det här för att garantera fostrets och den gravidas säkerhet." med den formulering som ses ovan.

Läs också