Hoppa till huvudinnehåll

VM i dag: Hur går det för Ilkka Herola i skidmomentet?

Ilkka Herola har ett tufft utgångsläge i skidmomentet i nordisk kombination. Hur högt upp når han?

Klockan 16.10 Nordisk kombination, längdskidåkning 10 km

Kommentatorer: Mikael Oivo och Matias Strandvall

Finland: 19 Ilkka Herola +2:45, 20 Perttu Reponen +2:49, 26 Otto Niittykoski +3:21, 30 Eero Hirvonen +3:30

Ilkka Herola och Eero Hirvonen hade dålig tur med de varierande vindförhållandena under backmomentet. Båda kan förbättra sin placering avsevärt under längmomentet, men någon finländsk medalj blir det inte den här gången.

De duktiga backhopparna Johannes Lamparter, Akito Watabe och Jarl Magnus Riiber drog upp en enorm lucka till de övriga medaljkandidaterna och går en intern kamp om VM-guldet.

Suveräna Riiber startar ut 37 sekunder efter Lamparter och får jobba hårt i skidspåret för att åka ikapp den 19-årige juniorvärldsmästaren. Akito Watabes förspång till Riiber är 15 sekunder. Kampen om guldet kan utvecklas till ett taktiskt rävspel.

Perttu Reponen och Otto Niittykoski gladde med sina prestationer i stora backen. Båda VM-debutanterna har möjligheter att ta bättre placeringar än i den senaste individuella tävlingen där Reponen slutade 26:a och Niittykoski 34:a.

Klockan 18.30 Backhoppning HS137, herrarnas kval

Kommentator: Mikael Oivo
Finland: Arttu Pohjola, Eetu Nousiainen, Niko Kytösaho, Antti Aalto

19-årige Arttu Pohjola debuterar i VM. Han anlände till Oberstdorf till den andra VM-veckan, bättrade på för varje hopp på träningarna, och tog Jarkko Määttäs plats i laget.

Ifall Pohjola hoppar som han gjorde i sitt sista träningshopp klarar han definitivt kvalet i sin första VM-start. Eetu Nousiainens trend på träningarna var negativ, men likt Pohjola ska ha klara kvalet om han håller samma nivå som i sina bättre träningshopp.

Niko Kytösaho och Antti Aalto imponerade inte stort under onsdagskvällens träningar. Det gjorde de inte på träningarna i normalbacken heller men tog ändå topp-30-placeringar i tävlingen.

Att komma bland de 50 bästa i kvalet ska inte orsaka problem för de två klart främsta finländska backörnarna för säsongen.

Läs också