Hoppa till huvudinnehåll

Coronaläget i Borgå har försämrats dramatiskt - staden stängs alltmer ner

Idrottshallen i Borgå.
Bland annat Borgå idrottshall fortsätter hålla stängt på grund av coronaläget i Borgå. Den är dock öppen för hobbyverksamhet för barn under 12 år. Idrottshallen i Borgå. Bild: Yle/Jonas Blomqvist idrottshallen i borgå,Borgå

Epidemiläget har försämrats snabbt i Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt (HUS).

Borgå stads chefsläkare Kati Liukko säger att det går åt fel håll. Sjukvården i hela Nyland är för tillfället överbelastad.

- Största delen av de insjuknade i Borgå har blivit smittade i skolor, inom hobbyverksamhet och inom familjer, en del också på resor.

I Borgå har sammanlagt 377 personer insjuknat i Covid-19 i Borgå sedan pandemin bröt ut. Detta till trots har bara en Borgåbo avlidit på grund av sjukdomen under hela det år som viruset härjat.

De som tillsvidare insjuknat under innevarande vecka (1.3 - 5.3) är jämförelsevis många.

- Så här många insjuknade fall har det inte varit tidigare per vecka. Det har varit en svår vecka. Vi är nu uppe i 34 nya fall. Enbart idag (5.3) har 9 insjuknat, säger Silvennoinen.

Det är jämförelsevis många fall med tanke på att det som mest har varit 60 fall på en månad, det i februari.

Mars kan bli en rekordmånad

Ännu återstår tre veckor av mars månad, vilket betyder att fallen kan överstiga det hittills största talet per månad.

- Jo, vi är redan nu uppe i en halv månads siffra på en vecka. Januari och februari var ju dessutom svårare månader än under hösten, så visst är det här oroväckande, säger Silvennoinen.

Det här innebär att bland annat hälsovården i Borgå får det tuffare och likaså de som arbetar med smittspårning.

- Hittills har smittspårningsenheten klarat sig bra. Vi har lyckats med spårningarna inom ett dygn. Vi har också gjort en del nyrekryteringar och så har vi läkare som förstås också gör en del sådant jobb. Klart är att sådana veckor som den vi är inne i nu är besvärliga, säger Silvennoinen.

Senaste statistiska uppgifter visar att Borgå i måndags lyckades spåra varifrån smittan härstammar i 71 procent av fallen.

Ann-Sofie Silvennoinen
Social- och hälsovårdsdirektör Ann-Sofie Silvennoinen är mycket oroad över situation. Ann-Sofie Silvennoinen Bild: Yle/Mikael Kokkola personporträtt,Ann-Sofie Silvennoinen

Ordet som nu gäller är tillsammans

Social- och hälsovårdsdirektör Ann-Sofie Silvennoinen säger att alla nu behöver dra sitt strå till stacken för att vi ska få ner de smittades antal i Borgå.

- Vi måste nog få ner siffrorna och det enda sättet att lyckas är att vi försöker tillsammans. Vi måste orka lite till, iaktta säkerhetsavstånd och leva lugnt. Det här behöver vi alla beakta.

Kan paragraf 58 g, som tas i bruk i Borgå nästa vecka, få situationen att gå i rätt riktning?

- Jag hoppas att allt det vi nu vidtar ska lugna ner situationen. Vi vill alla ut ur det här. Visserligen uppstår det besvärliga situationer, men ju bättre vi följer alla direktiv och restriktioner, desto snabbare lugnar sig läget, säger Silvennoinen.

Har du någon teori om varför just den här veckan har försämrats. Är det sportlovet eller coronavarianterna som spökar?

- Varianterna är säkert en delorsak och kanske också sportlovet, men jag tror att orken också tryter. Man är trött på läget, vilket gör att man inte alltid orkar följa rekommendationerna, säger Silvennoinen.

Stängd biljettkassa
Mycket i Borgå stängs nu i tre veckor. Stängd biljettkassa Bild: Yle/Roger Källman biljettkassa

Det är lapp på luckan som gäller

Kanske som en följd av just allt detta, kommer nu också Borgå att vara tvungen att följa Regionförvaltningsverkets beslut om stängning av lokaler mellan den 8 och 14 mars.

Beslutet gäller både den offentliga som den privata sektorns lokaler, bland annat idrottshallar och gym, dansplatser och allmänna platser i köpcentra.

Enligt regionförvaltningsverket är det ändå möjligt att använda lokaler inomhus om där samtidigt vistas maximalt tio kunder eller deltagare.

Motsvarande gräns för kundantalet utomhus är femtio.

Beslutet att stänga offentliga lokaler gäller inte professionell idrott eller verksamhet som hör till privatlivet eller familjelivet.

Också restaurangerna är nu tvungna att sätta lapp på luckan.

Statsrådets proposition om att stänga restauranger den 8 till 28 mars gäller också Borgå.

Dock är utförsäljning av mat tillåten. Stängningen gäller inte personalrestauranger eller restauranger som inte är öppna för allmänheten.

Svårt att hänga med i svängarna

Borgå stads bildningsdirektör Sari Gustafsson säger att det inte är förvånande att folk inte hänger med i vad som gäller för stunden - i synnerhet som situationen ständigt lever och förändras.

Många frågar sig vad som gäller var och under vilken tid.

- Det är rena jojo-situationen. Det kommer mera restriktioner, så lättar det och efter en tid skärps det igen. Jag förstår att det har varit svårt för alla berörda att hänga med, säger Gustafsson

I skolvärlden gäller nu distansundervisning i gymnasierna, i årskurserna 7-9 och i yrkesutbildningen.

Läsordningen följs men undervisningen sker elektroniskt via Teams.

Simhallen och idrottshallarna, biblioteken och kulturtjänsterna samt ungdomstjänsterna fortsätter enligt tidigare arrangemang.

Ungdomsarbetarna fortsätter att jobba i skolor, utomhus och digitalt. De kommer att kunna arrangera träffar med högst sex deltagare åt gången.

Man blir vaccinerad
Vaccinationerna i Borgå fortsätter. Man blir vaccinerad Bild: Ronnie Holmberg / Yle februari,2021,coronavaccin,COVID-19,coronavirus,Wuhan-coronavirus,koronaviruspandemi,coronavirusutbrottet 2020–2021 i Finland,smittsamma sjukdomar,epidemier,pandemier,andningsskydd,ansiktsmasker,människor,Munskydd under coronaviruspandemin 2019−2020,vaccin,vaccinering,Espoo Metro Areena,Esbo

Vaccinationerna fortsätter i sakta mak

Vaccinationerna i Borgå följer nationella direktiv. Som bäst vaccineras 1956 eller tidigare födda samt riskgrupper i grupp 1 födda 1952-2001.

Från den 8 mars vaccineras personer mellan 18 och 69 år och som tillhör någon riskgrupp. Också de som arbetar inom hemvården vaccineras som bäst.

Noggrannare uppgifter om läget kan man läsa på Borgå stads webbplats.

Artikeln rättad 6.3 16.20: Simhallen, idrottshallarna och biblioteken stängs inte helt, de fortsätter enligt tidigare arrangemang - så att de till exempel är öppna för under 12-åringars hobbyverksamhet och det är möjligt att avhämta och återlämna material på biblioteket.

Läs också