Hoppa till huvudinnehåll

Coronaviruset i Österbotten – 5.3

Abiturienter skriver preliminära studentprov med munskydd.
Abiturienter skriver preliminära studentprov med munskydd. Bild: Silja Viitala / Yle februari,2021,Kulosaari Secondary School,Helsingfors,COVID-19,coronavirus,Wuhan-coronavirus,coronavirusutbrottet i Europa 2020,koronaviruspandemi,coronavirusutbrottet 2020–2021 i Finland,andningsskydd,Munskydd under coronaviruspandemin 2019−2020,ansiktsmasker,Grundskolor och gymnasier,gymnasiet,gymnasister,abiturienter,studentskrivningar,studentprov,studier,studerande,gemensam ansökan,Realprov (Studentexamen),ungdomar,unga vuxna

Situationen med coronaviruset förändras hela tiden och samhället anpassas till den. I den här artikeln sammanfattar vi hur Österbotten påverkas.

Tre fall i Mellersta Österbotten

Soite rapporterar tre nya fall. De i den närmaste kretsen som exponerats har försatts i karantän.

En möjlig exponering kan ha skett fredag 26.2 på Minimani i Karleby mellan klockan 11.50 och 12.50 och på Espresso House mellan klockan 15.40 och 16.15.

Femton nya fall i Österbotten - största delen i Vasa

På fredag förmiddag rapporterar Vasa sjukvårdsdistrikt femton nya coronafall. Totalt är man nu uppe i 2153.

Incidensen är nu 103 per 100 000 personer. I måndags var incidensen 114, så den har gått ner under veckan.

Igår torsdag togs 313 test.

Största delen av fallen finns återigen i Vasa; 9 av 15. Vasas ledande överläkare Heikki Kaukoranta berättar att den yngsta smittade är blott tre år gammal och den äldsta född i slutet av 70-talet.

- Den äldsta åldersgruppen är inte representerad, och det är ju en bra sak. Smittan kommer från familjer, på daghemmen och arbetsplatserna, säger Kaukoranta.

Det att smittan sprids inom familjer har förstås den fördelen att personerna redan befinner sig i karantän. Då undviker man nya exponeringar.

På fredag eftermiddag kan Kaukoranta inte säga hur många personer som kommer att försättas i karantän utgående från dagens siffror, men han tror inte att det blir alltför många.

Han sätter ett rätt stort hopp till att den kommande stängningen av årskurs 7-9 och restaurangerna ska dämpa smittspridningen.

Ett tredje coronfall i Gerby skola i Vasa – tillhör samma smittkedja

Totalt har tre fall av coronavirussmitta konstaterats i en klass i Gerby skola. Det första positiva svaret kom förra torsdagen, det andra på söndagen och det tredje på onsdagen.

– Det tredje fallet är inte nyare än de andra, men har kommit fram senare. De har varit i karantän sedan förra veckan, berättar rektorn Fredrik Sundell.

Två klasser är i karantän eftersom klasserna haft en del gemensamma ämnen.

En av de smittade var symtomfri och därför har alla uppmanats att testa sig för säkerhets skull, berättar Sundell.

De tre fallen hör till samma smittkedja och Sundell säger att läget är under kontroll och att det inte finns risk för att hela skolan skulle behöva gå in för distansundervisning efter sportlovet.

– Vi känner till den här kedjan och vi har ordnat verksamheten på ett tryggt sätt. Det är klart att det kan komma nya fall, men när det gäller det här fallet ser jag ingen risk.

Sundell har själv varit ledig under sportlovet men har varit tvungen att sköta smittspårning under veckan.

– Det måste skötas oberoende när det händer sådant här. Jag har namnen, kontakterna och ansvaret och det har gått bra att sköta från sommarstugan. Men det är klart att man börjar vara trött, säger Sundell.

Jakobstadsregionen vaccinerar delar av riskgrupp 2

Social- och hälsovårdsverket i Jakobstad öppnar upp för vaccinering av personer som är 65–69 år och hör till riskgrupp 2 med vissa specifika sjukdomar. Det gäller verkets hela område, det vill säga Jakobstad, Nykarleby, Pedersöre och Larsmo.

Listan med sjukdomar hittas på social- och hälsovårdsverkets sidor.

Dessa personer får nu boka tid elektroniskt eller per telefon för coronavaccinering via telefonlinjen 06 781 0330, tisdag-fredag kl 8-15. Elektronisk tidsbokning sker via social- och hälsovårdsverkets hemsida.

Skolorna i Karleby fortsätter med närundervisning

I Karleby fortsätter undervisningen efter sportlovet på normalt sätt som närundervisning. Endast undervisningen för de elever i Hakalahden koulu som är försatta i karantän sker med undantagsarrangemang.

Högstadieskolorna i Karleby följer i fortsättningen Soites utvidgade rekommendation om att använda ansiktsmask. Ansiktsmaskerna delas ut till eleverna i grundskolans årskurser 7–9 vid skolorna från och med måndag.

Karleby stad uppmuntrar invånarna att fortfarande hålla säkerhetsavstånd och iaktta den utvidgade rekommendationen om användning av ansiktsmask på alla offentliga platser.

Nytt coronafall i Borgaregatans skola

Vasa stad rapporterar på fredag morgon om ett nytt coronavirusfall på Borgaregatans skola. 39 personer har eventuellt exponerats och försatts i karantän.

Vårdnadshavare och personal har informerats.

Läs också