Hoppa till huvudinnehåll

Direkt: Sverige har chans till historisk stafettseger – lyckas de svenska herrarna ta hem stafettcupen?

De svenska damerna gjorde historia då de tog hem stafettcupen för första gången. Nu har de svenska herrarna chans att göra samma bedrift. Vinner man stafetten idag skrivs det igen svensk stafetthistoria. Finland jagar en ny topplacering med en ny man på ankarsträckan.

Norge har dominerat årets stafetter med att vara uppe på prispallen i samtliga lopp. Men då bara fyra av säsongens sex stafetter räknas med i stafettcupen har även Sverige chans att vara med och dela på segern i cupen.

Vinner Sverige i dag har man lika många poäng som Norge. Med två segrar och två andra platser för både Norge och Sverige delar man i så fall på segern i stafettcupen. Om Sverige inte vinner stafetten är det Norge som tar hem cupen för fjärde året på raken. På ankaretappen kan vi få se en duell med mycket på spel mellan Johannes Bø och Martin Ponsiluoma.

Segern i stafetten kommer att vara en kamp mellan Norge, Sverige, Frankrike och Ryssland. Tysklands gjorde darriga prestationer i VM och kommer nog att ha svårt att kämpa om pallplaceringar om inte man lyckas i skyttet. De ryska herrarna saknar ännu stafettseger den här säsongen och är garanterat laddade för att vinna i säsongens sista stafett.

De finska herrarna har gjort flera fina stafetter i år med sjunde platsen i Anterselva som grädde på moset. VM-stafetten var en stor besvikelse och nu är man revanschsugna. Det finska stafettlaget består av Tuomas Harjula, Tero Seppälä, Jaakko Ranta och på ankaretappen Heikki Laitinen som gör säsongens första start i världscupen. En placering bland de femton främsta är inom räckhåll.

Herrar stafett kl 16.15 TV2 och Arenan

Läs också