Hoppa till huvudinnehåll

Fortsatt besvärligt coronaläge på Åland: "Vi måste vara noggranna med att smittan inte sprids ohämmat i samhället"

Ålands flagga.
Coronaincidensen är för tillfället hög på Åland. Ålands flagga. Bild: YLE / Robin Lindberg autonomi

Under de senaste två veckorna har coronaläget försämrats märkbart på Åland och incidenstalet ligger nu på drygt 400 fall per 100 000 invånare.

Många av fallen är kopplade till två stora smittkluster, men en del samhällssmitta har också förekommit. Hittills har totalt ungefär 255 fall konstaterats på Åland, fram till fredagsförmiddagen.

Jeanette Pajunen, hälso- och sjukvårdsdirektör på Åland beskriver läget som besvärligt. Vad den stora smittspridningen beror på är i dagsläget oklart, säger Pajunen.

- Den stora smittspridningen fick sin början via två stora smittkluster för ungefär två till tre veckor sedan. Smittan spred sig till skolor och vidare till familjerna. Därefter spred sig smittan till olika grupper i samhället.

Smittspårningen försöker vara ett steg före

Enligt Pajunen har smittspårningen på Åland jobbat proaktivt. Exempelvis testades alla elever som försattes i karantän i en skola innan tiden för karantänen tog slut.

- Vi har inte fått svar på om det här är frågan om en virusvariant, men smittspårningen jobbar utifrån att det är så, säger Pajunen.

Eleverna i årskurs 7 till 9 pluggar på distans och nu stänger också restaurangerna och barerna sina dörrar på Åland från och med nästa vecka.

- Vi har redan infört många restriktioner i samhället. Vi har uppmanat invånare att vara försiktiga med att besöka butiker, vi uppmanar folk att röra sig så lite som möjligt och att inte träffa människor utanför den egna bubblan eller den egna familjen, säger Pajunen.

Besvärligt om många inom riskgrupperna insjuknar

Enligt Pajunen är Ålands situation också skör i och med att det är frågan om ett ö-samhälle som inte har fasta förbindelser till andra sjukhus.

- Vi är beroende av kapaciteten på vårt eget sjukhus. Naturligtvis kan patienter också transporteras med helikopter till fastlandet och Sverige. Men vi måste vara extra noggranna med att smittan inte sprids ohämmat.

Det finns också ljusglimtar gällande coronaläget på Åland, då många ålänningar har fått coronavaccin jämfört med befolkningen i resten av Finland. Åland toppar statistiken och för tillfället har drygt 11 procent av ålänningarna fått den första vaccindosen.

För tillfället är kapaciteten på centralsjukhuset i Mariehamn god, säger Pajunen. En patient med covid-19 är inlagd på sjukhuset, men personen får inte intensivvård.

- Vi har vidtagit många åtgärder för att skapa bättre möjligheter att ta emot covid-19- patienter. Vi har god kapacitet, men risken ökar ju fler coronafall vi får inom riskgrupperna, säger Pajunen.

Läs också